Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be

zaterdag 7 november 2009

Gewone groene kiwi's plukken.


Om een hoog suikergehalte te bekomen in de kiwivruchten (Actinidia deliciosa) zal men zo laat mogelijk plukken. Pluk net voor of na de eerste lichte vorst, afhankelijk van het ras. (Begin november- half november).
Pluk de kiwi's zonder vruchtsteel en laat die stelen hangen aan de plant. Zo is het bij de snoei in januari gemakkelijk om te weten waar men moet snoeien.

Na de pluk moeten de vruchten nog enkele weken of maanden narijpen, vooraleer ze eetrijp worden. De kiwivruchten zijn erg gevoelig voor het rijpingsgas ethyleen, zodat enkele rijpe appels bij de kiwi's de rijping kunnen versnellen.
Meer lezen over het plukken van gewone (groene) behaarde kiwi's - Actinidia delicosa.

Kiwiplanten zijn bladverliezende klimheesters die meestal geleid worden langs draden. De wintersnoei kan in december en januari gebeuren.
Meer lezen over de snoei en verzorging van kiwiplanten - Actinidia.

Niet alle fruitsoorten worden op dezelfde wijze gesnoeid!
Zeer uitvoerige informatie over het snoeien en verzorgen van kiwiplanten kan u vinden in de "Groente & Fruit Encyclopedie". Het snoeien wordt er uitgelegd aan de hand van tekeningen, tekst en foto's.
Meer lezen over de Groente & Fruit Encyclopedie (Auteurs: Luc Dedeene & Guy De Kinder, Kosmos Uitgevers)
Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten