Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be

dinsdag 24 november 2009

Krulziekte bij perzik en nectarine!


De meeste rassen van perzik en nectarine zijn vatbaar voor de krulziekte (Taphrina deformans).
Deze schimmelziekte overwintert in de knoppen en bij het zwellen (uitlopen) van de knoppen worden de jonge bladeren besmet.
Preventieve bespuitingen met schimmelwerende middelen bij de bladval én bij zwellende knoppen geven meestal een goed resultaat.
Het is NU de periode om enkele preventieve behandelingen toe te passen. Vraag in een goed tuincentrum/ tuinwinkel naar de meest geschikte (toegelaten) schimmelwerende producten (fungiciden) voor deze behandeling.
De producten die toegestaan zijn om te gebruiken zijn dikwijls verschillend in Nederland t.o.v. België. Daarom worden hier geen productnamen vernoemd.
Meer lezen over het behandelen van krulziekte op perzik en nectarine.

De witvlezige en roodvlezige perzikrassen worden meestal minder aangetast en bij aantasting herstellen ze zich sneller. Vooral 'Benedicte' en 'Revita' zijn meestal niet vatbaar voor krulziekte. 'Reine de Verger' herstelt zich snel na een aantasting.
Ook in ons klimaat (Vlaanderen en Nederland) is perzikteelt en het plukken van perziken mogelijk! Kies wel een zonnige, warme standplaats uit.
Meer lezen over minder vatbare perzikrassen en het planten ervan.

In het voorjaar bij het uitlopen van de knoppen kan er opnieuw preventief behandeld worden.
Waarschuwingsbericht over perzikkrulziekte in het voorjaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten