Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten.

dinsdag 13 april 2010

Pruimenbomen snoeien en uitbuigen


Afb.: Uitbuigen van takken met touw. Gebruik een knoop die niet kan insnoeren.

Pruimen behoren tot de groep steenfruit. Nauw verwante steenfruitsoorten zijn mirabellen, abrikozen, perziken, pluots, nectarine en amandelbomen.
Pruimenbomen vragen in het algemeen weinig onderhoud en zijn relatief gemakkelijk te kweken en te snoeien. Meestal kunnen de pruimenbomen verder met een beperkte snoei. Door de pruimenbomen te snoeien krijgt u een mooiere boomvorm, iets minder vruchten en minder takken die afbreken. De vruchten kunnen beter uitgroeien en smaken lekkerder door deze snoei. Sommige pruimenrassen kan u beter zo weinig mogelijk snoeien, doordat ze kunnen afsterven bij zware snoei. Het snoeien in de winter wordt algemeen afgeraden bij steenfruit.
Snoeien van pruimenbomen mag enkel gebeuren tussen half april en half september. Dikwijls wordt na de pruimenpluk in augustus de nodige snoei toegepast. Snoei pruimenbomen en ander steenfruit NOOIT in de winterperiode!
Kies een warme, droge dag uit voor de snoei zodat de snoeiwonden snel kunnen opdrogen.

Het uitbuigen van gesteltakken en vruchthout doet u best bij een warme dag. Meestal streeft men een horizontale stand na. Te steil groeiende takken breken gemakkelijk af bij het uitbuigen en kan u beter wegsnoeien.
Meer lezen over het snoeien en uitbuigen van pruimenbomen.

Lees meer over het snoeitijdstip en de snoei van fruit in de snoeikalender.