Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be

zondag 30 oktober 2011

Plukken van mispels en mispelrecepten.
Mispelbomen en mispelstruiken zijn zeer gemakkelijke en decoratieve fruitbomen.
De wetenschappelijke naam is Mespilus germanica en ze behoren tot de groep pitfruit van de plantenfamilie Rosaceae (= Rozenfamilie). Nauw verwant aan mispels zijn perenbomen, kwee, lijsterbes en meidoorn.
Deze bijzondere vruchtbomen verdienen ook een plaatsje in de siertuin. De meeste mispelrassen zijn weinig vatbaar voor ziekten en plagen. De witte bloemen verschijnen in mei en zijn weinig nachtvorstgevoelig.

Het verzamelen van de mispelvruchten kan eind oktober of begin november gebeuren. Bij voorkeur moet het al enkele nachten licht gevroren hebben, dan worden de vruchten gemakkelijker rijp. Wacht niet met plukken tot de meeste vruchten op de grond gevallen zijn. Valfruit beschimmelt gemakkelijk en die vruchten zijn niet eetbaar.
De opvallende mispelvruchten zijn bijzonder geschikt voor bloemsierkunst en voor het verwerken tot jam, confituur en gelei. Zie recepten voor mispelgelei, marmelade en opleggen op alcohol.
Meer lezen over mispelrecepten (mispeljam, confituur, marmelade) en het planten van mispelbomen - Mespilus germanica.
NUTTIGE WEBLINKS OP DEZE BLOG IVM MISPELBOMEN - MESPILUS GERMANICA:
Bijmesten met kalium op lichte (zand)gronden.
Denksport: bijzondere fruitsoorten herkennen.
Mispelbomen planten in een houtwal of snoepbos.
Mispelrecepten (mispeljam, confituur, marmelade) en het planten van mispelbomen - Mespilus germanica.
Oude of vergeten fruitsoorten planten in de tuin.
Pitfruitsoorten (appel, peer, mispel, kwee) in de fruittuin of moestuin planten.
Groente- en fruit encyclopedie met info over rassenkeuze, teelt en verzorging van mispelbomen (Mespilus germanica).
Mispelbomen zijn zelfbestuivend en ze zijn meestal weinig vatbaar voor ziekten en plagen. Enkel als de grond te nat is zijn er groeiproblemen. Op sommige grondsoorten kan er in de zomer kaliumgebrek voorkomen.
Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten