Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be

woensdag 28 mei 2014

Frambozen plukken op uw terras?


Foto 01: Herfstframbozen in pot.
Foto 02: Larve van de frambozenkever bij zomerframbozen. Herfstframbozen die u enkel in de herfst laat dragen worden meestal NIET aangetast.

Eet u graag lekkere frambozen en u hebt geen tuin? Geen probleem op uw balkon of terras kan u ook sommige kleinfruitsoorten kweken!
Herfstframbozen (Rubus idaeus 'Polka') zijn gemakkelijk te kweken in grote potten.
Mits een aangepaste verzorging kan u vanaf begin juni tot einde oktober regelmatig verse frambozen oogsten.
In het voorjaar van 2014 werden bij ondergetekende de eerste Polka-frambozen op 26 mei geoogst!

Herfstframbozen zijn beter geschikt dan gewone eenmaaldragende frambozen omdat ze iets beter tegen een te natte grond kunnen.
Gewone frambozen geven slechts eenmaal vruchten, terwijl herfstframbozen steeds opnieuw bloeien en vruchten geven. Ze zijn vergelijkbaar met doordragende aardbeien (dagneutrale aardbeienrassen) die ook meerdere oogsten per jaar geven.
Om een goede groei te bekomen is een luchtige, voedzame potgrond nodig. Vanaf juni moeten ze ook wekelijks een beetje bijgemest worden zodat de groei optimaal blijft.
Te ver doorhangende scheuten moeten gesteund worden met enkele stokjes en touw om te voorkomen dat ze tegen de grond buigen.
Behalve de rode frambozen bestaan er ook gele frambozen die zoeter smaken.
Meer lezen over zomer- en herfstframbozen (Rubus idaeus)

Frambozen zijn heel eenvoudig te snoeien. Meer info over de snoei in de fruit-snoeikalender.
Foto 03: Ook doordragende aardbeien zijn bijzonder geschikt om te laten groeien in potten of bloembakken.

NUTTIGE WEBLINKS OP DEZE BLOG IVM BRAMEN EN FRAMBOZEN:
Frambozen plukken op uw terras.
Herfstframbozen planten in de tuin.
Tweemaaldragende frambozen snoeien en leiden.
Groente- en Fruit Encyclopedie met snoeiinformatie van fruitbomen en kleinfruit.

Momenteel is de bloei van de frambozen grotendeels voorbij en is de aantasting door de frambozenkever reeds gebeurd. Andere mogelijke problemen die soms voorkomen zijn grijsrot, meeldauw, stengelsterfte en de frambozenschorsgalmug.
Frambozenplanten verdragen geen langdurig te natte grond, dus laat de potgrond regelmatig opdrogen. Maak de onderschalen van de potten na zware regenval leeg!

GRATIS NIEUWSBRIEVEN MET TIPS ONTVANGEN?
Deze blogberichten ELKE DAG in uw mailbox? Schrijf je hier in om DAGELIJKS deze blogberichten met praktische tips voor de fruittuin in uw mailbox te ontvangen. (U ontvangt een bevestigingsmail, welke moet bevestigd worden)
Twee keer per maand tips voor de fruittuin in uw mailbox? Schrijf je hier in om twee keer per maand de Fruit-ABC nieuwsbrief te ontvangen. Deze GRATIS nieuwsbrief wordt de 1ste en 16de verstuurd.
Volg de dagelijkse berichten en praktische tips op twitter! http://twitter.com/gdekinder

Labels: frambozen oogsten, frambozen plukken, Rubus idaeus, fruit in pot, fruitsoorten in pot, houtig kleinfruit, kleinfruit, zomerframbozen, herfstframbozen, tweemaaldragende frambozen, frambozenkever

Geen opmerkingen:

Een reactie posten