Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be

zondag 4 mei 2014

Tomaten die niet druipen kan u zelf ook planten!


Geen geknoei meer met tomatenschijfjes die druipen!

De meeste vleestomaten die worden versneden om in broodjes te verwerken hebben het probleem dat ze veel sap verliezen, waardoor een knapperig broodje snel week wordt.
De meeste Roma-tomaten bevatten weinig sap en zijn bruikbaar als broodbeleg.

Er zijn ook oude tomatenrassen die opvallend weinig sap bevatten en daarom ook bijzonder geschikt zijn als snijtomaten!
Vleestomaten met opvallend weinig sap zijn o.a. 'Amish Paste', 'Coeur de Boeuf', 'De Berao', 'Dix Doigts de Naples' (Roma), 'Erdie's Family Oxheart', 'Herman's Yellow', 'Moskvich', 'Napoli VF', 'Russie', 'San Marzano', 'Tonnelet' en 'Spitze'.
Kerstomaten met opvallend weinig sap die als snoepje kunnen gegeten worden: Golden Pearl, Golden Sweet, Jujube Cherry, Thai Pink Egg, Sprite, ...

De periode 1 tot 15 mei is meestal ideaal om tomatenplanten in volle grond uit te planten. Let op voor mogelijke vorstnachten en leg vliesdoek klaar om indien nodig deze vorstgevoelige planten te beschermen!
Planten waarvan de bloemtros net open gaat komen zijn ideaal om uit te planten.
De meeste tomatenrassen zijn vatbaar voor schimmelziekten en de bladeren dient u daarom zoveel mogelijk droog te houden!

De meeste tomaten groeien stamvormig hoog omhoog, maar er bestaan ook struikvormig groeiende tomatenrassen die laaggroeiend zijn. Struikvormige of zelftoppende tomaten zijn bijzonder geschikt voor de teelt in grote potten en bloembakken.

Probeer eens een voordracht/lezing ivm tomatenteelt bij te wonen! Zie agenda van onze nieuwsbrief voor meer data en plaatsen.

Deze maand zijn er diverse plantenruilbeurzen waar u terecht kan om nog plantgoed te bekomen.

NUTTIGE WEBLINKS OP DEZE BLOG IVM BIJZONDERE TOMATEN:
Overzicht van bijzondere tomatenrassen (zwarte, bruine, witte, gele, oranje, rode en groene tomaten. Stamtomaten, struiktomaten, roma en kerstomaten).
Tomaten planten en voorbereiden op het planten!
Speciale tomaten zijn erg lekker en kan u nu planten!
Foto album van bijzondere tomaten (2013).
Meer lezen over de kenmerken van bijzondere tomatenrassen.
Groente- en Fruit Encyclopedie met zaai- en verzorgingstips voor tomaten en andere groenten.

GRATIS NIEUWSBRIEVEN MET TIPS ONTVANGEN?
Deze blogberichten ELKE DAG in uw mailbox? Schrijf je hier in om DAGELIJKS deze blogberichten met praktische tips voor de fruittuin in uw mailbox te ontvangen. (U ontvangt een bevestigingsmail, welke moet bevestigd worden)
Twee keer per maand tips voor de fruittuin in uw mailbox? Schrijf je hier in om twee keer per maand de Fruit-ABC nieuwsbrief te ontvangen. Deze GRATIS nieuwsbrief wordt de 1ste en 16de verstuurd.

Labels: tomaat druipt niet, Tomaten die niet druipen, droge tomaten, niet druipende tomaten, bijzondere tomaten, Romatomaten, pruimtomaten

Geen opmerkingen:

Een reactie posten