Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be

maandag 7 november 2011

Gewone groene kiwi's plukken (Actinidia deliciosa cv's).


Om een hoog suikergehalte te bekomen in de kiwivruchten (Actinidia deliciosa) zal men zo laat mogelijk plukken. Pluk net voor of na de eerste lichte vorst, afhankelijk van het ras. (Begin november- half november). Pluk de kiwi's zonder vruchtsteel en laat die stelen hangen aan de plant. Zo is het bij de snoei in januari gemakkelijk om te weten waar men moet snoeien.

Sommige rassen zijn vroeger rijp en voelen nu reeds zacht (mals) aan. Vroegrijpende kiwirassen kan je best direct plukken en gebruiken voor consumptie.

Na de pluk moeten de vruchten meestal nog enkele weken of maanden narijpen, vooraleer ze eetrijp worden. De kiwivruchten zijn erg gevoelig voor het rijpingsgas ethyleen, zodat enkele rijpe appels bij de kiwi's de rijping kunnen versnellen.
Meer lezen over het plukken van gewone (groene) behaarde kiwi's - Actinidia delicosa.

Kiwiplanten zijn bladverliezende klimheesters die meestal geleid worden langs draden. De wintersnoei kan in december en januari gebeuren.
Meer lezen over de snoei en verzorging van kiwiplanten - Actinidia deliciosa, Actinidia chinensis.

NUTTIGE WEBLINKS OP DEZE BLOG IVM KIWI - ACTINIDIA DELICIOSA:
Gewone, groene kiwi's plukken in november.
Kiwi's zelf enten is niet moeilijk.
Kiwi's zelf zaaien is eenvoudig.
Kiwiplanten snoeien in januari.
Oudere kiwiplanten snoeien bij vorstvrij weer (december).
Plukken van gewone (groene) kiwi's - Actinidia deliciosa (volledig artikel).
Groente- en Fruit Encyclopedie met uitvoerige teeltinformatie van kiwi's en kiwibessen.

Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten