Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be

maandag 14 november 2011

Sleedoorn, laatrijpende steenfruitsoort (Prunus spinosa).De bessen van sleedoorn kunnen na de eerste vorst afgeplukt worden en zijn bijzonder geschikt voor verwerking.
De periode november is zeer geschikt om deze zwartblauwe vruchten te verzamelen. Ook vogels eten graag van de achtergebleven vruchtjes!
Sleedoorn is een steenvrucht met blauwzwarte, berijpte, wrange vruchtjes.
In streken waar vossen voorkomen moet men uitkijken met laaghangende vruchten, want deze kunnen besmet zijn met eitjes van de vossenlintworm. Voor verwerking (na koken of op alcohol) en wijnbereiding is dat geen probleem.
Sleedoorn is een zeer doornige heester met zwarte takken en sneeuwwitte bloemen in maart-april die erg waardevol is voor bijen, vlinders en vogels. De bloemen openen zich voor de bladeren zichtbaar zijn.
In juli kan men de sleedoorn ook vermeerderen door middel van zomerstekken.
Zomerstekken van sleedoorn/zwarte doorn - Prunus spinosa.

Sleedoorn is ook eenvoudig te vermeerderen door zaaien en door wortelopslag. Sleedoorn is ook bruikbaar als zwakgroeiende onderstam voor sterkgroeiende pruimenrassen.
Prunus spinosa (zwarte doorn, sleedoorn) is heel geschikt als vrij groeiende, ondoordringbare haag, houtwal of windsingel.
Sleedoorn heeft een sterke voorkeur voor kalkrijke gronden. Een overstroomde grond of een te hoge grondwaterstand in de winter of herfst wordt meestal niet verdragen!
Teeltinformatie van de sleedoorn, zwarte doorn (Prunus spinosa).
Steenfruit (en dus ook sleedoorn) wordt nu (in november) NIET meer gesnoeid.

NUTTIGE WEBLINKS OP DEZE BLOG IVM SLEEDOORN - ZWARTE DOORN:
Beplanten van een houtwal of snoepbos.
Fruitsoorten te stekken in oktober.
Lijst van steenfruitsoorten. Planten die nauw verwant zijn aan sleedoorn.
Sleedoorn, een laatrijpende steenfruitsoort.
Snoeikalender voor alle fruitsoorten.
Zomerstekken van sleedoorn - Prunus spinosa.
Groente- en Fruit Encyclopedie met teeltinformatie van alle fruitsoorten.

Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten