Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be

dinsdag 1 mei 2012

Fruitmot bij appel en peer nu voorkomen!


De fruitmot of appelmade, wormstekigheid (Cydia pomonella) is een nachtvlinder die eitjes legt vanaf een avondtemperatuur van 15°C. Vroeg in het voorjaar aangetaste vruchten worden noodrijp en vallen vroegtijdig af. De boorgaatjes in de vrucht zitten dikwijls verstopt onder een daaraan vast gesponnen blad en zijn dus niet altijd zichtbaar.
Rond half juli komt de tweede generatie die opnieuw eitjes gaat afleggen. Deze aantasting komt voor op rijpend fruit, net vóór de pluk.
Preventie:
- Verzamel vanaf mei tot juli alle aangetaste vruchten en vernietig deze door ze in een diepe put te begraven of geef ze aan de kippen.
PREVENTIE DOOR MIDDEL VAN FEROMONEN:
Schade beperken door middel van milieuvriendelijke fruitmot-feromonen!
Feromonen zijn geurstoffen van de mannelijke motten. De feromoonvallen moeten vanaf einde april of begin mei in de appelbomen omhoog gehangen worden. Om 20m² appelbomen te beschermen is meestal 1 dispenser (of feromoonval) voldoende.
De voortplanting van de fruitmotten wordt hierdoor verhinderd. Er is geen (of minder) eileg en dus veel minder schade van de appelmade/fruitmot.
Er zijn verschillende mogelijkheden in toepassing van de fruitmot-feromonen:
- Een trechtervormige val met fruitmot-feromoondop ofwel een driehoekige (delta) lijmval met een dop (mannelijk) fruitmot-feromoon. De feromoondoppen voor de vallen werken ongeveer 1 maand. Om winterappels of winterperen volledig te beschermen zijn er dan 3 feromoondoppen nodig: begin mei, half juni en begin augustus.
- Dispensers kunnen in de appelboom of perenboom omhoog gehangen worden en deze geven gedurende 4 maanden de feromonen vrij, zodat de vrouwelijke fruitmotten de mannelijke fruitmotten niet meer vinden. Voorbeelden zijn RAK3+4 en Isomate.
Voor fruitliefhebbers zijn waarschijnlijk enkel de trechtervormige vallen en driehoekige lijmvallen in combinatie met feromoondoppen te bekomen. Voor zomerappels en zomerperen zijn twee fruitmot-feromoondoppen voldoende, maar voor winterappels en winterperen hebt u 3 doppen per val nodig!

Bestrijding
- De eerste generatie wordt tussen half mei en half juni bestreden met een biologisch insecticide. (O.a. met het viruspreparaat Granupom -capropovirusine). In 2011 raad men aan een eerste maal op 21 mei te behandelen met Carpovirusine. Een tweede en derde bespuiting kan je best 10-12 dagen later doen.
- De tweede generatie wordt rond einde juli (of begin augustus) bestreden. Bij warm weer kan dit ook vroeger nodig zijn.
Behandel 's avonds als de meeste rupsen actief zijn.
Meer lezen over de fruitmot, wormstekigheid of appel- en perenmade.
Verwarring is mogelijk met de appelzaagwesp.
NUTTIGE WEBLINKS OP DEZE BLOG IVM ZIEKTEN EN PLAGEN OP APPELBOMEN:
Appelbomen: kankerbestrijding bij de snoei van appelbomen (januari)
Appelzaagwesp doet appeltjes vroegtijdig afvallen
Fruitmot of appelmade bij appels ook te voorkomen met insectenvallen/seksvallen en fruitmot-feromonen!
Nabloei verwijderen bij appelbomen om bacterievuur te voorkomen.
Omenten met de kroongriffel om de bestuiving te verbeteren en meer vruchten te bekomen.
Preventie van ziekten en plagen op fruitbomen.
Schurftinfectie (schimmelziekte) op appelbomen beperken.
Schuilplaatsen voor oorwormen maken. Op een natuurlijke manier bladluizen bestrijden.
Vruchtboomkanker op appelbomen nu verwijderen.
Witziektepluimen op appelbomen en sierappels nu verwijderen.
Weblinks plantenziekten en plagen: diagnose, voorkoming en biologische bestrijding bij fruit, groenten en sierplanten.
Wollige bloedluis op appelbomen kan overwinteren (november).
Wollige bloedluis op appelbomen milieuvriendelijk bestrijden (april).
Ziekten en plagen bij appelbomen (kanker, bloedluis en schurft).
Groente- en Fruit Encyclopedie met verzorgingstips voor fruitbomen en kleinfruit.
Ontbreekt een passende bestuiver bij uw appelboom? Probeer dan een tweede of derde appelras op uw appelboom te enten. Ook sommige sierappels zijn geschikt als bestuiver.

Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden via email ontvangen?
Schrijf Je Hier In Voor De Fruit-ABC Nieuwsbrief.
labels: appelmade, fruitmot, appelmade, wormstekigheid, nachtvlinder, perenmade, plantenziekten, wormstekigheid, ziekten en plagen, fruitmot appel, fruitmot appel peer, insecticide fruitmot, fruitmog biologisch bestrijden

Geen opmerkingen:

Een reactie posten