Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be

zaterdag 19 mei 2012

Vroeg pruimen dunnen voorkomt beurtjaren!


Foto van het pruimenras 'Warwickshire Drooper'. Goed uitgedunde vruchten zijn lekker!

Pruimenvruchten (Prunus domestica) uitdunnen in juni om beurtjaren, schimmeluitbreiding en takbreuk te voorkomen. Ook zal de smaak veel beter zijn.
Dun de vruchten tot ze ca 6-8 cm van elkaar hangen (= ca 10 vruchten per meter).

Het vruchtdunnen is vooral nodig bij 'Jubileum', 'Opal', 'Victoria' en 'Belle de Louvain', maar ook bij andere rassen met een zwaar behang is dit nuttig.

Na het dunnen kan er nog vruchtval optreden door aantasting van de pruimenzaagwesp en van de pruimenmade. (Zie vorige berichten in blog)

Verzamel de beschadigde vruchten (pruimenzaagwesp en pruimenmade) in een emmer water of geef ze aan de kippen zodat uitbreiding van aantastingen vermeden wordt!
Meer lezen over het uitdunnen van pruimenbomen.
Op sommige plaatsen hangen er dit voorjaar (mei 2012) maar weinig vruchten aan de pruimenbomen en hier kan het dunnen beperkt worden tot het verzamelen van de aangetaste vruchten (pruimenmade, pruimenzaagwesp).
Pruimenrassen die dit voorjaar (2012) bij ondergetekende goed dragen zijn o.a. 'Opal', 'Victoria', 'Warwickshire Drooper' en 'Sanctus Hubertus'. Deze rassen moeten dan toch gedund worden om een beurtjaar te voorkomen.
Ook perzik- en nectarinebomen die teveel vruchten dragen en die op een te droge grond staan kunnen best goed gedund worden.
Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden via email ontvangen?
Schrijf Je Hier In Voor De Fruit-ABC Nieuwsbrief.

Labels: dunnen pruimen, pruimen dunnen, Prunus domestica dunnen, vruchtdunnen pruimen, vruchten dunnen, pruimen uitdunnen, uitdunnen pruimen, Prunus domestica

Geen opmerkingen:

Een reactie posten