Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be

maandag 21 mei 2012

Slakkenschade voorkomen aan tuinplanten!


Grote (rode) wegslak (1)
Kleine akkerslak (2)

Een tuin zonder slijm: slakkenschade nu voorkomen aan uw tuinplanten!

Bij regenachtig en warm weer is er in de meeste tuinen veel schade van slakken. Een zachte winter of een zacht voorjaar is gunstig voor de uitbreiding slakken.
Sommige planten zijn bijzonder aantrekkelijk voor slakken. Aardbeien, Hosta, courgette, komkommer en sla zijn meestal erg gegeerd door de slakken. Ook jonge tomatenplantjes en paprikaplanten kunnen ernstig aangevreten worden!
De meest voorkomende naaktslakken zijn de Spaanse wegslak en de kleine akkerslak. Verder zijn er diverse huisjesslakken, maar meestal zijn deze minder schadelijk dan de naaktslakken.

Preventie:
Beperk het gebruik van mulch en bodembedekkers, want hierin schuilen slakken graag!
Voorzie droge & losse stroken tussen de schuilplaatsen en hun favoriete planten. Probeer twee keer per week die losse stroken te schoffelen.
Strooi rond gevoelige planten fijn verpulverde eierschalen of cacaodoppen.
Biervallen en barrières van koperdraad, droog materiaal zijn natuurvriendelijker.
Biologisch zijn naaktslakken te bestrijden met aaltjes, zoals bijvoorbeeld Nemaslug (Werkt niet tegen huisjesslakken).
Hak of schoffel zeer regelmatig zodat de bovenste grondlaag droog en los ligt.

Bestrijding:
Slakkenkorrels geven niet altijd een goed resultaat en kunnen soms schadelijk zijn voor vogels, kinderen en huisdieren. Slakkendodende middelen worden mollusciciden genoemd. Gebruik enkel ecologische slakkenkorrels op basis van ijzerfosfaat.
Meer lezen over het voorkomen van slakkenschade.

Hakselhout of mulch is zeer goed om het bodemleven en de hergroei te bevorderen maar meestal is er dan meer gevaar op slakkenschade. Neem daarom tijdig uw voorzorgen!
Meer lezen over ziekten en plagen in de tuin.

Het is niet altijd eenvoudig om ziekten en plagen op cultuurplanten te determineren.
Een overzicht van nuttige weblinks plantenziekten en plagen: diagnose, voorkoming en biologische bestrijding bij fruit, groenten en sierplanten.
Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen?
Schrijf Je Hier In Voor De Fruit-ABC Nieuwsbrief.

Labels: mollusciciden, slakken, slakkenschade, slakken bestrijden, slakken voorkomen, plantenziekten, plantenziekten en plagen, voorkomen van slakken, bestrijding van slakken

3 opmerkingen:

 1. Ik heb vroeger heel goede ervaringen gemaakt met de slakkenkorrels van de firma Snoek Naturprodukte. Deze korrels zijn totaal gifvrij. Wanneer slakken in de buurt van deze korrels komen keren ze 180° om. (Eigen ervaring!) Voor gebruik in mijn tunnel was dit produkt zeer geschikt. Ik kon de slakken verdrijven in de richting die ik wilde. Voor een grote tuin is de prijs/kg dan wel een hindernis waar de tuinder niet gemakkelijk aan voorbij komt.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Interessante tip Woelmuizenier! Die korrels werken dus als afweermiddel...
  Zijn ze regenbestendig?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Guy,
   sorry voor mijn late reaktie. Ik heb die korrels nooit buiten gebruikt. In de tunnel werkten ze perfekt. Natuurlijk werd de populatie buiten dan ietwat groter :-/
   Ter informatie:http://www.schneckenprofi.de/snoek-schneckengranulat.html

   Verwijderen