Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be

dinsdag 15 mei 2012

Perengalmug geeft zwarte dikkop-vruchten!


Perengalmug geeft afvallende, zwarte vruchten (Dikkoppen)
De perengalmug (Contarinia pyrivora) is een klein en onopvallend insect dat zijn eitjes op de perenbloesem legt nadat het in rond half april uit de grond is gekropen. Aangetaste vruchten zijn ronder en korter (= "dikkoppen"); de vruchtgroei stopt bij een grootte van ca 2 cm en middenin de vrucht zit geelwitte of zalmkleurige maden. Later worden de vrucht bruinzwart en vallen ze af.
De larven kruipen nadat ze met het vruchtje op de grond zijn gevallen in de aarde en verpoppen zich daar. Het volgende jaar komen uit die verpoppingen volwassen muggen die opnieuw eitjes gaan leggen in de bloemknoppen van peren.

Voor hobbytelers is een directe (chemische) bestrijding moeilijk. Wel kan men de aangetaste vruchten wegnemen en vernietigen om de infectiedruk te verminderen.

Meer lezen over perenteelt en verzorging.

Het is niet altijd eenvoudig om ziekten en plagen op cultuurplanten te determineren.
Een overzicht van nuttige weblinks plantenziekten en plagen: diagnose, voorkoming en biologische bestrijding bij fruit, groenten en sierplanten.
Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen?
Schrijf Je Hier In Voor De Fruit-ABC Nieuwsbrief. De volgende nieuwsbrief wordt op 16 mei verzonden.

Labels: plantenziekten peren, Contarinia pyrivora, dikkoppen, peren galmug, perengalmug, zwarte dikkopvruchten, plantenziekten, ziekten en plagen, peren

Geen opmerkingen:

Een reactie posten