Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be

donderdag 12 juli 2012

Onderstammen voorbereiden op oculeren (schildgriffelen).

De onderstam is het deel van een fruitboom dat onder de entplaats zit. De meeste pitfruit- en steenfruitbomen worden ge├źnt op een onderstam.
Oculeren wordt ook wel oogenten genoemd. Oculeren is het bevestigen van een stukje bast met een knop (oog) aan een boom of op een onderstam, op een zodanige wijze dat ze met elkaar kunnen vergroeien.
Ook kiwi's en kiwibessen kan je oculeren of schildgriffelen.

Fruitboomonderstammen die geoculeerd worden in augustus kunnen nu reeds voorbereid worden: opschonen, onkruidvrij maken en bijmesten.
Om een goede groei te bekomen kunnen de onderstammen opgeschoond worden. Dit wil zeggen dat men alle zijtakken tot een hoogte van ca 30 cm verwijderd.
Onkruidvrijmaken kan door middel van wieden en hakken (schoffelen). Regelmatig schoffelen zorgt ervoor dat de grond minder uitdroogt. Na een regenperiode is schoffelen gunstig om de grond luchtiger en warmer te maken.
Tenslotte kan op lichtere gronden (zandgrond) ook nog bijgemest worden met een stikstofrijke meststof. (vb. kippenmest en duivenmest bevat veel stikstof). Veel regen zorgt ervoor dat op lichte gronden de stikstof uitspoelt.

Meer uitleg over de gebruikte moeilijke woorden? Lees meer bij "Definitie van tuinbouw- en tuintaal".

NUTTIGE WEBLINKS OP DEZE BLOG IVM OCULEREN, CHIPBUDDEN EN ENTEN OP ONDERSTAMMEN:
Betere bestuiving door het oculeren (duo-boom, trio-boom).
Geoculeerde onderstammen afknippen in maart.
Onderstammen zelf vermeerderen.
Onderstamsoorten en te enten fruitsoorten.
Oculeren, oogenten, chipbudding, enten en onderstamsoorten.
Onderstammen voorbereiden op het oculeren.
Onderstamsoorten en te vermeerderen fruitsoorten.
Overzicht van de diverse entmethoden.
Perzikbomen vermeerderen door zaaien en oculeren.
Tips voor het oculeren.
Steenfruitbomen vermeerderen.
Verwantschap en plantenfamilie bij het enten en oculeren.
Vroeger en meer vruchten met de juiste onderstam.
Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.
Labels: oculeren onderstammen, onderstammen enten, schildgriffelen, voorbereiden oculeren, enten met 1 oog, occuleren, fruitbomen vermeerderen, oculeren kiwi, oculeren kiwibes

Geen opmerkingen:

Een reactie posten