Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be

donderdag 5 juli 2012

Zomerstekken van kiwibes/kiwiberry (Actinidia arguta).
Kiwibessen zijn eenvoudig te vermeerderen door zomerstekken (scheutstekken).
Zowel hielstekken als gewone stekken zijn te gebruiken. Gebruik bij voorkeur hielstekken, deze geven een betere beworteling.
Kruidachtige stekken kunnen in juli gestekt worden (= zomerstekken).
De steklengte is 8-12 cm en de onderste bladeren worden verwijderd (1/3 tot ½ ontbladeren). Een te groot blad bovenaan mag ook gehalveerd worden.
Plaats de stekken in vochtige stekgrond, druk lichtjes aan en zet ze in een omgeving waarbij ze niet uitdrogen. Scherm af tegen te felle zon en hou de temperatuur op 12 tot 20°C.
Meer lezen over het vermeerderen van planten door zomerstekken/scheutstekken.

Stekken genomen in juli en augustus bewortelen het snelste en geven de meeste wortels. Regenachtig en bewolkt weer is erg gunstig voor een goede beworteling!
In de maanden oktober, november en februari is stekken ook nog mogelijk, maar de beworteling is wisselvallig en traag. Zie stekkalender fruitsoorten.

Klimplanten zoals kiwi's, kiwibessen en druiven kan u ook slangvormig afleggen in de grond. Gebruik jonge, soepele twijgen voor het afleggen en maak een kleine wonde op de toekomstige wortelplaats.

NUTTIGE WEBLINKS OP DEZE BLOG IVM KIWIBESSEN (Actinidia arguta):
Kiwi's en kiwibessen snoeien (januari).
Kiw's en kiwibessen planten als leiplant in de tuin.
Laat kiwibessen niet winden rond draden en palen!
Meer lezen over de verzorging van kiwi's en kiwibessen in de Groente & Fruit Encyclopedie (Auteurs: Luc Dedeene & Guy De Kinder, Kosmos Uitgevers)
Meer lezen over de vermeerdering en snoei van kiwi's.
Zelfbestuivende kiwibessen in de tuin of als terrasplant.
Meer lezen over kiwibessen in de Groente & Fruit Encyclopedie (Auteurs: Luc Dedeene & Guy De Kinder, Kosmos Uitgevers)
Op de Open tuindag KRUISBESSEN ‘PROEF’TUIN van volgend weekend (7 en 8 juli 2012) kan u diverse rassen van kiwibessen (en talrijke andere kleinfruitsoorten) zien groeien! Meer info: www.proeftuin.eu

Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.
labels: Actinidia arguta, kiwibes, kiwiberry, stekken kiwibes, stekken kiwiberry, kiwibes stekken, stekken Actinidia arguta, kiwiberry stekken, Actinidia arguta stekken, planten vermeerderen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten