Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be

dinsdag 3 juli 2012

Taybessen of braambozen oogsten (Rubus 'Tayberry')


De taybes/ tayberry (Rubus 'Tayberry') is een bijzonder productieve, bladverliezende, kleinfruitsoort die bijzonder geschikt is als leiplant in fruit- en siertuinen. De witroze bloemen verschijnen in mei-juni en zijn niet gevoelig voor de lentenachtvorst. Mits een goede standplaats kan de plant in de vroege zomer bloeien en enkele maanden later reeds eetbare vruchten geven.
De bijzonder smakelijke, zoetzure vruchten welke we rond half juli aantreffen, zijn meestal niet te bekomen in de gewone fruitwinkels. Tayberry/taybessen met dieprode, grote en zeer lekkere vruchten die gelijken op reuzeframbozen.
Een kruising van braam en framboos. Gemakkelijk te telen fijn gestekelde plant voor volle zon, groeihoogte ca 150 cm.
Pluktijd juli-augustus, snoeien na de oogst ofwel in maart.
Rubus 'Tayberry' is eenvoudig te vermeerderen met topafleggers in augustus-september.
Meer lezen over taybessen - Rubus 'Tayberry'.

Uitvoerige informatie over het snoei, rassenkeuze, teelt en verzorging van bramen & taybessen kan u vinden in de "Groente & Fruit Encyclopedie".
Meer lezen over de Groente & Fruit Encyclopedie (Auteurs: Luc Dedeene & Guy De Kinder, Kosmos Uitgevers)
Momenteel zijn er ook frambozen, kruisbessen (Worcesterberry) en blauwe bessen te oogsten.
Zijn de taybessen/tayberry's allemaal geoogst dan kan u ze best snoeien. Snoei alle takken die bessen hebben gedragen volledig weg. De jonge (ditjarige) scheuten kan je een beetje uitdunnen en waaiervormig omhoog binden. De snoei gelijkt op deze van braambessen.
Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.
Labels: braamboos, braambozen, tayberry, Taybes, taybessen, taybes, tayberrie, braamframboos, braamhybride, Rubus 'Tayberry'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten