Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be

woensdag 12 september 2012

Ziekten en plagen bij druiven (Vitis vinifera cv's).

Dit jaar (2012) is er opvallend veel schade aan bladeren en trossen van de valse meeldauwschimmel. Er is een groot verschil in vatbaarheid tussen verschillende rassen. Luchtig gesnoeide planten die snel opdrogen na regen zijn minder vatbaar.

Foto 01: vruchtrot bij 'Eugeen'. Een compacte tros met dicht op elkaar zittende bessen zijn meer vatbaar voor vruchtrot!

Plant bij voorkeur ziektetolerante druivenrassen in uw tuin! Niet alle druivenplanten die je kan kopen zijn ziektetolerant.
De belangrijkste schimmelziekten die kunnen voorkomen op de bladeren en bessen zijn echte- en valse meeldauw.
Oudere druivenplanten in pot die u soms kan kopen zijn meestal erg vatbaar voor schimmels. Ze zijn meestal afkomstig van een oude wijndruivenplantage die gerooid werden.

De druivenbladgalmijt of pokkenmijt kan de bladeren wat ontsieren en de groei iets afremmen, maar die schade is meestal erg beperkt.
Een zonnige en warme standplaats zorgt dat de druivenplant optimaal kan groeien en minder vatbaar is voor schimmels.
Druiven verdragen beter droogte dan langdurig water aan de wortels. Langdurig natte voeten (= wortels) geeft wortelsterfte, bladvergeling en een slechte groei.
Rijpe druivenbessen kunnen aangevreten worden door oorwormen. In beschermende troszakjes kunnen oorwormen zitten die vreten aan de rijpe bessen en zo rotting veroorzaken. Controleer regelmatig de troszakjes om oorwormen en beschadigde & beschimmelde bessen te verwijderen.
Als het veel regent dan kunnen bij sommige rassen de rijpe bessen barsten. Gebarsten bessen gaan schimmelen en bij dicht op elkaar hangende bessen kan zo een ganse tros vernietigd worden. Bij druivenrassen die losse trossen vormen is een gebarsten (en beschimmelde) bes geen probleem. Druivenrassen met losse trossen zijn 'Birstaler Muscat', 'Katharina', 'Lidi', Muscat Bleu en Nelly. Druivenrassen met dicht op elkaar zittende bessen: 'Eugeen', Esther, Evita, Franziska, Kalina, Hecker en Sophie.

Niet alle opgesomde problemen komen voor op uw druivelaars. De grondvochtigheid, bemesting, standplaats en verzorging hebben een grote invloed op de algemene gezondheid van de planten.
Een overzicht van mogelijk voorkomende problemen:
Echte- en valse meeldauwschimmel, lamsteligheid, druivenbladgalmijt, bladverkleuringen, ...

NUTTIGE WEBLINKS OP DEZE BLOG IVM DRUIVEN - VITIS VINIFERA:
Bladvergeling of chlorose bij druiven (Vitis vinifera).
Druivenbladgalmijt of pokkenmijt geeft pokachtige bladeren.
Druivenplanten zonder trossen of trossen met weinig bessen.
Druiven-okselscheuten inkorten of verwijderen?
Druiventrossen beschermen tegen vogel- en wespenvraat (trosnetzakjes).
Druiventrossen controleren en opkuisen.
Druiventrossen rijpen niet of kleuren onvoldoende.
Druivenrassen bij de oogst.
Echte meeldauw (schimmelziekte) - Oidium op druivenbladeren en trossen (bladbovenzijde).
Lamsteligheid en verdroogde bessen.
Lekkere tafeldruiven in openlucht telen.
Oogsten van druiventrossen in openlucht.
Pitloze druiven planten in tuin of kas/serre.
Teeltwerkzaamheden bij druiven.
Uitdunnen en aanbinden van druivenscheuten.
Valse meeldauw (schimmelziekte) - Peronospora viticola op druiven ("natweerschimmel").
Vraatschade van de taxuskever.
Vroege tafeldruiven in openlucht kweken.
Ziekten en plagen bij openluchtdruiven.
Ziekten en plagen (overzichtstabel).
Zomersnoei bij druiven geeft grotere bessen.
Zonnebrand en besverbranding kan je voorkomen.
Groente- en Fruit Encyclopedie met info over teelt en verzorging van tafeldruiven en wijndruiven.

Geënte druiven groeien sterker en gezonder zodat ze minder hinder hebben van schimmel- en insectenaantastingen. Geënte druiven geven ook sneller een hoge productie dan de gestekte druivenplanten.
Veel regen kan een vroegtijdige bladvergeling veroorzaken. Mogelijk is dan de grond te nat en/of zijn er noodzakelijke voedingsstoffen uitgespoeld.

Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.
Labels: plantenziekten, druiven meeldauw, druiven oogsten, druiven valse meeldauw, druiventrossen oogsten, eetdruiven, tafeldruiven, vitis vinifera, plantenziekten, plantenziekten druiven, Vitis vinifera

Geen opmerkingen:

Een reactie posten