Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be

vrijdag 24 september 2010

Peer lijsterbes in uw tuin planten?
De peerlijsterbes of Sorbopyrus auricularis bulbiformis 'Shipova' is een buitenbeentje van de natuur.
Deze intergenerische kruising (= kruising tussen twee verschillende geslachten) is ongeveer 600 jaar geleden waarschijnlijk in Joegoslavië ontstaan. Het is een spontane kruising van een wilde perelaar (Pyrus communis) en de meeldbes (Sorbus aria) één van de vele soorten lijsterbessen.
In 1437 wordt deze soort voor het eerst vermeld. Het mag een wonder heten dat sinds al die tijd het voortbestaan door enten is verzekerd.
Rond 1600 wordt de soort terug vermeld als de Pollwiller peer omdat ze de trots was van de barons van Pollwiller in de Elzas. Ze werd toen rotbirle of "rode peer" genoemd en werd beschreven als de mooiste en zeldzaamste peer in hun verzameling.
De eetbare vrucht is geschikt voor verse consumptie en mits te mengen met appels of peren ook voor verwerking tot vruchtensap en cider (vruchtenwijn).
Deze bijzondere kruising is te bekomen bij www.demoerbeiboom.be (Provincie Oost-Vlaanderen)
Meer lezen over de teelt en verzorging van deze kleurrijke fruitsoorten.
Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten