Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be

vrijdag 17 september 2010

Walnoten/ okkernoten verzamelen en snoeien.
Dit jaar zijn de walnoten/okkernoten enkele weken later te verzamelen dan andere jaren. U kan beter geen noten afplukken, maar wacht tot ze op de grond gevallen zijn.
Verzamel de afgevallen noten in lage (houten) kistjes en laat ze nadrogen op een luchtige (warme) plaats. Als het niet regent kunnen ze overdag ook drogen op een zonnig terras. Goed gedroogde noten zijn bijna een jaar bewaarbaar.
Verzamel ook de beschimmelde (zieke) noten (+ de zieke bladeren) en vernietig deze, zodat herïnfectie volgend jaar voorkomen wordt.

Walnoten/okkernoten (Juglans regia) passen goed in middelgrote en grote tuinen omdat de bomen nogal groot worden.
Kies voor het aanplanten van een nieuwe boom een gezond, geënt walnotenras en plant op een lichtvochtige grond, dan kan u na 3 jaar reeds noten rapen/verzamelen. De maanden november en december zijn de beste maanden om bomen te planten.
Walnotenzaailingen worden heel groot, zijn pas laat vruchtbaar (na 10 jaar) en zijn soms vatbaar voor vervelende schimmelziekten. Aanbevolen walnotenrassen zijn o.a. Juglans regia 'Axel', 'Broadview', 'Buccaneer', Coenen, Drjanovski, Hansen, Nr. 16, Plovdivski, Proslavski, Rita, Rote Donaunuss (Rode Donaunoot), Saturn, Wonder von Monrepos.

Beperkt snoeien doet u best in september en niet in de winter. Volgens sommigen is juni de beste snoeimaand, maar dan verlies je wel de groene noten die op de boom staan.
Walnoten zijn rijk aan eiwitten en onverzadigde vetten; bron van vitamine B, vitamine E en foliumzuur.
Meer lezen over het snoeien van walnoten of okkernoten (Juglans regia).
Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten