Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be

maandag 13 september 2010

Ziekten en plagen bij druiven.


Plant bij voorkeur ziektetolerante druivenrassen in uw tuin! Niet alle druivenplanten die je kan kopen zijn ziektetolerant.
De belangrijkste schimmelziekten die kunnen voorkomen op de bladeren en bessen zijn echte- en valse meeldauw.
Oudere druivenplanten in pot die u soms kan kopen zijn dikwijls erg vatbaar voor schimmels. Ze zijn meestal afkomstig van een oude wijndruivenplantage die gerooid werden.

De druivenbladgalmijt kan soms de bladeren wat ontsieren, maar die schade is meestal erg beperkt.
Een zeer zonnige en warme standplaats zorgt dat de druivenplant optimaal kan groeien en minder vatbaar is voor schimmels.
Druiven verdragen beter droogte dan langdurig water aan de wortels. Langdurig natte voeten (= wortels) geeft wortelsterfte, bladvergeling en een slechte groei.
Rijpe druivenbessen kunnen aangevreten worden door oorwormen. In beschermende troszakjes kunnen oorwormen zitten die vreten aan de rijpe bessen en zo rotting veroorzaken. Controleer regelmatig de troszakjes om oorwormen en beschadigde & beschimmelde bessen te verwijderen.
Als het veel regent dan kunnen bij sommige druivenrassen de rijpe bessen barsten. Gebarsten bessen gaan schimmelen en bij dicht op elkaar hangende bessen kan zo een ganse tros vernietigd worden. Bij druivenrassen die losse trossen vormen is een gebarsten (en beschimmelde) bes geen probleem. Druivenrassen met losse trossen zijn Birstaler Muscat, Katharina, Lidi, Muscat Bleu en Nelly. Druivenrassen met dicht op elkaar zittende bessen: Eugeen, Esther, Evita, Franziska, Ganita, Hecker en Sophie.

Niet alle opgesomde problemen komen voor op uw druivelaars. De grondvochtigheid, bemesting, standplaats en verzorging hebben een grote invloed op de algemene gezondheid van de planten.
Een overzicht van mogelijk voorkomende problemen:
- Lamsteligheid en verdroogde (zure) bessen.
- Zonnebrand en besverbranding.
- Vogelvraat en wespenvraat (druiventrosbescherming).
- Valse meeldauw (Peronospora) bij regenachtig weer.
- Echte meeldauw bij druiven (Oidium) bij droog en warm weer.
- Bladvergeling of rode bladeren bij druiven.
- Vraatschade van de taxuskever (gegroefde lapsnuitkever) aan druiven in potten en kuipen.
- Druivenbladgalmijt of pokkenziekte op druivenbladeren.
Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten