Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be

maandag 18 april 2011

Bacterieziekte op steenfruit. (Gomvorming).


Gomvorming op een tak na aantasting van bacteriebrand.

Bacteriebrand of Pseudomonas syringae pv. syringae, Pseudomonas syringae pv. mors-prunorum
Vooral de Prunus-soorten (pruimen, kersen, ...), maar ook andere planten zoals Magnolia, Cotoneaster, Hydrangea, Skimmia en Cornus kunnen aangetast worden.
INFECTIE:
Infectie in april-mei; infecteert zelden sekundair. Regenperiode tijdens de bladval en/of lentevorst bevorderd een infectie.
Bij kersenbomen gaat deze ziekte via de bladlidtekens, die bij de bladval ontstaan indringen. Bij de kwetspruimen zijn vooral wonden van de wintersnoei een ingangspoort van deze ziekte.
SYMPTOMEN:
Na de infectie in de herfst ontstaan er op de takken en stamschors ingezonken zwartrode vruchtlichamen die rijpen in april/mei, waarna er een gomvorming ontstaat. Bij een grote staminfectie sterft de boom volledig af. De bacterie sterft einde mei/begin juni in het hout af en is daar dan niet meer aantoonbaar. Vanaf einde mei kunnen bladinfecties met hagelschotgelijkende symptomen ontstaan.
Van alle steenfruitsoorten zijn vooral de kersen, kwetspruimen, myrobolaan (kerspruim) en de onderstam 'Fereley' heel vatbaar.
PREVENTIE:
- Voorkom ongunstige gronden: vorstkom, harde grondlagen, steenas, ...
- De boomsnoei moet direct na de oogst gebeuren en niet in de winter. De wonden genezen in de winter moeilijk.
- Tijdens de bladval kan er met schimmelwerende producten (fungiciden) behandeld worden.
Lees meer over " Ziekten en plagen op fruitbomen en kleinfruit".
Steenfruitsoorten zijn o.a. kersen, pruimen, abrikozen, perzik, amandel en nectarine.
Lees meer over de teelt van de verschillende steenfruitsoorten.
Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten