Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be

donderdag 14 april 2011

Zoete kersen snoeien en uitbuigen (Prunus avium).Zoete kersen (Prunus avium) zijn nauw verwant aan zure kersen of krieken (Prunus cerasus) en aan sierkersen (Prunus serrulata). Sommige schimmelziekten kunnen overgaan naar de verwante boomsoort.
Een goede snoei brengt meer licht en lucht in de boom, zodat bloemen, bladeren en vruchten sneller opdrogen na regen en minder vatbaar worden voor bloesem- en twijgsterfte (Monilia laxa)
De snoei wordt bij voorkeur gedaan vanaf half april tot half september. Soms wordt er ook al tijdens de bloei gesnoeid.
Jonge bomen kunnen best in april gesnoeid worden, terwijl oudere bomen beter in augustus gesnoeid worden.
Op sterke onderstammen (F12/1, Limburgse Boskriek) worden de bomen zeer groot (8-10 m hoog) en zijn pas laat vruchtbaar.
Op zwakke onderstammen (Gisella 3 en Gisella 5) blijven het kleine bomen die vroeg vruchtbaar zijn. De boomgrootte is meestal 2-3 (4) meter.

Probeer de middenstam mooi verticaal te leiden en verwijder te laag zittende takken (lager dan 50 cm) aan de stam of harttak.
Te steil groeiende takken worden op een stompje (ca 15 cm) gesnoeid.
Zijtakken die dikker zijn dan de helft van de spil (harttak, gesteltak) worden op stomp gesnoeid. Hoe dikker de zijtak, des te langer mag die stomp zijn. (Meestal is het een stomp van 15 tot 30 cm).
Bij jonge bomen met weinig vertakkingen kan men "kerven" op de harttak om nieuw vruchthout te doen ontstaan. Maak met een scherp mes of metaalzaagje een snede boven een aantal knoppen. Doe dit op een droge lentedag, zodat de wonde snel kan genezen.
Bij jonge bomen kan je beter het snoeien beperken en zal je enkel takken uitbuigen. Probeer de meeste zijtakken ongeveer horizontaal uit te buigen. Onderaan mogen de takken iets boven het horizontale groeien, terwijl ze bovenaan beter iets onder het horizontale groeien.
Groeien kersenbomen op een zwakke onderstam toch te hard? Dan staat mogelijk de entplaats in de grond ofwel is er te veel gesnoeid. Op vruchtbare grond (leemgrond) is de groei sterker dan op onvruchtbare grond.
Bij kersenbomen die wel bloeien maar geen vruchten (kersen) dragen, is meestal de bestuiving niet in orde. De meeste kersenrassen hebben kruisbestuiving van een ander kersenras nodig! Droog weer en bijen of hommels in de omgeving geven een optimale bestuiving.

Bij oudere kersenbomen kunnen er jaarlijks twee of drie vruchttakken verwijderd worden door ze op stomp (15-30 cm) te snoeien.
Jonge en sterkgroeiende scheuten kunnen tijdens de zomer op ca 15 cm ingekort worden.
Meer lezen over de kersensnoei (Prunus avium, Prunus cerasus).
Niet alle fruitsoorten mogen nu gesnoeid worden.
Lees meer over het snoeitijdstip en de snoei van fruit in de snoeikalender.
Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten