Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be

maandag 18 april 2011

Hagelschotziekte op steenfruitbomen is nu te voorkomen!Hagelschotschimmel (Clasterosporium carpophilum, Pseudomonas syringae, Stigmina carpophila) komt vooral voor op kersen en pruimenbomen. Ook bladhoudende Prunus wordt dikwijls aangetast.
De schimmel overwintert in de twijgwondjes en op de zieke bladeren.

INFECTIE:
De uitbreiding van deze ziekte begint in het voorjaar (april-mei) bij regenachtig weer, waarbij de sporen (conidiĆ«n) de nieuwe ontluikende bladeren infecteren. Een temperatuur van 14 tot 18°C is ideaal voor een sterke infectie. In de zomer neemt de uitbreiding van deze schimmel meestal niet meer toe.

SYMPTOMEN:
Kleine bruine vlekken en gaatjes in de bladeren.

PREVENTIE:
Afgevallen (zieke) bladeren goed opruimen in het najaar.
Tracht de wortels goed actief te houden. Verzorg de bemesting met fosfor, vermijd wortelrot en een te hoge zoutconcentratie (teveel scheikundige meststoffen).
Zorg voor een gepaste watergifte en vermijd wateroverlast.

BESTRIJDING:
Vanaf het begin van de bladontwikkeling (april-mei) zal men bij aanhoudend regenachtig weer minstens 2-3 fungicidebehandelingen doen met een tussentijd van 10-14 dagen.
Een eerste behandeling met een schimmelwerend product (fungicide) kan al gebeuren zodra de temperatuur boven de 10°C stijgt.

Nota:
Door het droge weer is er dit jaar (april 2011) waarschijnlijk minder gevaar op uitbreiding van de hagelschotziekte.

Lees meer over " Ziekten en plagen op fruitbomen en kleinfruit".
Lees meer over de teelt van de verschillende steenfruitsoorten (kers, pruim, perzik, abrikoos, amandel).
Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten