Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be

maandag 11 april 2011

Leifruit van bramen, frambozen en braamhybriden (braambozen).


Bramen (Rubus fruticosus), frambozen (Rubus idaeus), Japanse wijnbes (Rubus phoenicolasius) en taybessen (Rubus 'Tayberry') zijn in de fruit- en siertuin te gebruiken als leivorm. Ze zijn geschikt om te leiden in kleine en grote tuinen. Het leiden van de lange takken kan nu in april nog gebeuren.
Het bramenras 'Black Satin' is bijzonder productief, maar de bramen blijven lang zuur smaken, tenzij ze zeer rijp zijn. (Minstens twee weken zonnig en droog weer nodig.)
Het bramenras 'Chester Thornless' is normaal productief en de bessen hebben snel een zoete smaak. Met wisselvallig (regenachtig) weer is dit ras meer aan te bevelen!
Lees meer over zomersnoei bij bramen - Rubus fruticosus.
Herfstframbozen en taybessen kunnen ook in grote potten of kuipen geteeld worden. Het planten in volle grond of in potten en kuipen kan nu in april nog steeds gebeuren!
Herfstframbozen geven het eerste groeijaar reeds vruchten.
De grond mag voor bramen goed vochtig zijn, terwijl voor frambozen de grond beter wat droger is. Lentenachtvorst is door de late bloei geen probleem.
De snoei is eenvoudig uit te voeren bij deze zachtfruitsoorten en vraagt weinig kennis of ervaring.
Braambessenstruiken en frambozen zijn leiplanten en kunnen best mooi geleid worden langs horizontaal gespannen draden. Jaarlijks worden de oudste takken weggesnoeid en vervangen door stevige, jonge twijgen.
Het geslacht Rubus behoort tot de Rosaceae (Rozenfamilie) en onderfamilie roosachtigen. Er zijn ook diverse kruisingen (hybriden) van bramen en frambozen: taybessen en braambozen.
Meer lezen over de Rubus-soorten van braambessen, frambozen, braambozen, Japanse wijnbes en taybessen.

Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten