Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be

dinsdag 12 april 2011

Witziektepluimen op appelbomen en sierappels verwijderen!


Echte meeldauw op jonge appelscheuten (Podosphaera leucotricha) vanaf april. Op de appelbomen is deze schimmel reeds opgemerkt. Later gaat deze schimmelziekte ook over op de vruchten.
Controleer vanaf april tot begin juli wekelijks uw appelbomen! Verwijder en vernietig telkens de aangetaste scheuten.
Bij tamelijk warm weer met een beetje vocht ('s morgens) is er meer aantasting mogelijk. Indien er vorig jaar een zware aantasting van echte meeldauw (witziekte) was, dan kan u dit jaar opnieuw vroeg aantastingen verwachten.
Aangetaste bomen groeien zwakker, vormen minder bloemknoppen en de vruchten blijven kleiner.
Een preventieve bestrijding is mogelijk door regelmatig te behandelen met spuitzwavel. Sommige appelrassen zijn gevoelig voor zwavel en bij hoge temperaturen mag er niet behandeld worden.
Meer lezen over preventie van ziekten en plagen.

Behalve echte meeldauw kan er ook schurft voorkomen. Hiervoor is er regenachtig, warm weer nodig.
Meer lezen over ziekten en plagen bij appelbomen (kanker, bloedluis en schurft).

Het is niet altijd eenvoudig om ziekten en plagen op cultuurplanten te determineren.
Een overzicht van nuttige weblinks plantenziekten en plagen: diagnose, voorkoming en biologische bestrijding bij fruit, groenten en sierplanten.

Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten