Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be

zondag 3 april 2011

Omenten met de kroongriffel voor meer vruchten te krijgen.


OMENTEN VAN FRUITBOMEN DOOR MIDDEL VAN DE KROONGRIFFEL.

GEBRUIK VAN ENTWAS BIJ HET ENTEN.

Bestuiving en vruchtzetting verbeteren bij fruitbomen d.m.v. kroonenten.
U kan zelf de bestuiving verbeteren, door een 2de of 3de ras te enten op uw fruitboom. Appelbomen met twee verschillende rassen noemt men duo-appelbomen. Een betere kruisbestuiving zorgt voor meer en grotere vruchten.

Een makkelijke en veilig toe te passen entmethode bij het omenten is de kroongriffel. De lukking met deze methode is meestal goed.
De griffelwonden groeien traag en soms minder goed toe. Deze methode is bruikbaar voor zeer dikke onderstammen of voor iets oudere om te enten appelbomen.

De bestuiving en vruchtzetting kan hiermee opvallend verbeteren. Men kan snel opnieuw oogsten van deze fruitbomen. Men kan ook bijvoorbeeld meerdere appelrassen op één appelboom enten. Deze entmethode is enkel toe te passen op vaststaande onderstammen die goed groeien. De maand april is de beste maand om dit werkje toe te passen!
Meer lezen over het omenten van fruitbomen met de kroongriffel.

Ook de stekelvarkensgriffel of steekgriffel kan gebruikt worden voor het omenten van bomen.
Lees meer over alle methoden van enten en oculeren van onderstammen.
Het enthout voor het omenten door middel van de kroongriffel werd in januari geknipt.
Ook druiven kunnen nu omgeënt worden met een ander (ziektetolerant) druivenras.
Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten