Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be

zaterdag 16 juli 2011

Barsten van vruchten na regen (pruim, appel, peer, tomaten, ...).


Foto 1: barsten van vruchten bij pruim 'Opal'.


Foto 2: barsten van vruchten bij tomaat 'Cherokee Chocolate'.

De laatste dagen is er zeer veel regen gevallen en nu barsten sommige vruchten.
Voor het barsten van vruchten zijn meerdere oorzaken mogelijk:
- Verschil in rasgevoeligheid: zoete (pruimen)rassen met een dunne, weinig elastische vruchtschil barsten het gemakkelijkste.
- Overvloedige regen na een droge periode. Op niet-gedraineerde grond is er meer schade.
- Op te sterk bemeste (zand)grond kan er meer schade zijn na overvloedige regen.

Pruimen (en andere vruchten) kunnen barsten door een osmoseproces en/of door te hoge worteldruk.
1) OSMOSEPROCES:
De vruchten nemen onder vochtige omstandigheden water door de schil op en barsten
De concentratie van o.a. suikers in de vrucht is groter dan in het water op de schil, waardoor het water in de vrucht dringt.
Indien de druk op de schil van binnenuit te groot wordt, dan scheurt de schil. Bij sommige rassen is de schil meer elastisch en deze zijn dan beter bestand tegen de druk die de schil van binnenuit krijgt.
2) WORTELDRUK:
De opname van bodemwater (via de wortels) kan zo hoog zijn dat de vruchten te veel water toegevoerd krijgen en daardoor barsten.
Op niet-gedraineerde grond en op zandgronden is de worteldruk na zware regenval zeer groot.
Zware regenval na een lange droge periode zorgt voor een heel hoge worteldruk en toevoer van water naar de vruchten.

PREVENTIE (Hoe voorkomen)?
- Plant op zandgronden (of op gronden met kans op tijdelijk wateroverlast) geen gevoelige (pruimen)rassen waar de vruchtschil weinig elastisch is. De meeste 'Reine-Claude typen' pruimen zijn erg barstgevoelig!
- Geeft niet te veel meststoffen in het voorjaar.
- Wortelsnoei kan mogelijk helpen, maar geeft later meer wortelopslag.
- Er zijn ook producten in de handel die op de pruimen- en kersenvruchten kunnen gespoten worden en die zorgen voor een meer elastische vruchtschil. (Te gebruiken voor de regen)
- Zorg voor een evenwichtige, rustige groei.
- Probeer barstgevoelige rassen te beschermen tegen de regen --> Regenkap.

Gevoelige pruimenrassen die zeer gemakkelijk barsten: Ontario, Opal, Reine Claude Crottée, Reine Claude Verte, Reine Claude d'Oullins, Reine Claude d'Althan, Utility, Voyageur, ...

Tolerante pruimenrassen die NIET gemakkelijk barsten: Victoria (Queen Victoria), Mirabellen, Belle de Louvain, Monsieur Hatif, Vroege Tolse, Sainte Catherine, Altesse Simple, ...
Een overzicht van pruimenrassen volgens rijptijd.
Bij pruimen is er ook aantasting door de pruimenmot (pruimenmade) en pruimenzaagwesp mogelijk.
Diagnose, voorkoming en biologische bestrijding bij fruitsoorten.
Bijna eetrijpe pruimen die gebarsten zijn kan je best direct plukken en verwerken tot jam/confituur ofwel ontpitten en invriezen. Gebarsten pruimen gaan na enkele dagen beschimmelen en zijn een infectiebron voor intacte vruchten in de omgeving.

Ook onvolgroeide appels en peren kunnen barsten, maar deze wonde geneest meestal en je mag ze laten hangen. Vooral het perenras 'Beurré Hardy' barst gemakkelijk.

De (bijna) plukrijpe tomaten kunnen barsten na regen of bij onregelmatige watergiften. Erg barstgevoelig zijn o.a. de tomatenrassen 'Cherokee Chocolate', 'Great White', 'Snowberry' en 'Poire Rouge'.
De meeste oude kersenrassen zijn erg gevoelig voor barsten bij regen. De oorzaken zijn gelijkaardig aan deze bij pruimen.
Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten