Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be

dinsdag 5 juli 2011

Zomerstekken van kiwibes/kiwiberry (Actinidia arguta).
Kiwibessen zijn eenvoudig te vermeerderen door zomerstekken (scheutstekken).
Zowel hielstekken als gewone stekken zijn te gebruiken. Gebruik bij voorkeur hielstekken, deze geven een betere beworteling.
Kruidachtige stekken kunnen in juli gestekt worden (= zomerstekken). De steklengte is 8-12 cm en de onderste bladeren worden verwijderd (1/3 tot ½ ontbladeren). Een te groot blad bovenaan mag ook gehalveerd worden.
Plaats de stekken in vochtige stekgrond, druk lichtjes aan en zet ze in een omgeving waarbij ze niet uitdrogen. Scherm af tegen te felle zon en hou de temperatuur op 12 tot 20°C.
Meer lezen over het vermeerderen van planten door zomerstekken/scheutstekken.
Stekken genomen in juli en augustus bewortelen het snelste en geven de meeste wortels. In de maanden oktober, november en februari is stekken ook nog mogelijk, maar de beworteling is wisselvallig en traag. Zie stekkalender fruitsoorten.
Vitaminerijke bessen bij de Actinidia arguta.
Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten