Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be

maandag 11 juli 2011

Onderstammen voorbereiden op oculeren (schildgriffelen).

Een onderstam is het deel van een fruitboom dat onder de entplaats zit. De meeste pitfruit- en steenfruitbomen worden ge├źnt op een onderstam. Pitfruitbomen zijn appel-, peer, kweepeer en mispelbomen. Tot de groep steenfruit behoren pruim, perzik, abrikoos, kers en amandel.
Oculeren wordt ook wel oogenten genoemd. Oculeren is het bevestigen van een stukje bast met een knop (oog) aan een boom of op een onderstam, op een zodanige wijze dat ze met elkaar kunnen vergroeien.

Ook kiwi's en kiwibessen kan je oculeren of schildgriffelen.

Fruitboomonderstammen die geoculeerd worden in augustus kunnen nu reeds voorbereid worden: opschonen, onkruidvrij maken en bijmesten.
Om een goede groei te bekomen kunnen de onderstammen opgeschoond worden. Dit wil zeggen dat men alle zijtakken tot een hoogte van ca 30 cm verwijderd.
Onkruidvrijmaken kan door middel van wieden en hakken (schoffelen). Regelmatig schoffelen zorgt ervoor dat de grond minder uitdroogt.
Tenslotte kan op lichtere gronden (zandgrond) ook nog bijgemest worden met een stikstofrijke meststof. (vb. kippenmest en duivenmest bevat veel stikstof).
Meer lezen over het voorbereiden van onderstammen.
Lees meer over de werkwijze bij het oculeren of schildgriffelen.
Meer uitleg over de gebruikte moeilijke woorden? Lees meer bij "Definitie of verklaring van tuinbouw- en tuintaal".
Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten