Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be

zaterdag 16 juli 2011

Vroegtijdige bladval bij fruitplanten?

De zware regenval van de laatste dagen kan luchtgebrek veroorzaken in de grond waardoor de bladeren afvallen.

Verschillende oorzaken zijn mogelijk: voedselgebrek, schimmelaantasting, spintmijten, wateroverlast na regen en luchtgebrek in de grond.
Indien de boom nog niet lang geplant is, kan het een gevolg zijn van te diep te planten. Normaal mogen de wortels maar net onder de grondoppervlakte zitten. Zitten ze abnormaal diep, dan kunnen ze luchtgebrek krijgen, waardoor de boom afwijkingen gaat vertonen.
Door (te) veel ruw organisch materiaal (humus) in de plantput te doen, kan er ook (tijdelijk) luchtgebrek zijn in de grond.
Te natte grond of grond met een slechte structuur. De grond waar die boom staat moet voldoende lucht bevatten, want ook de wortels hebben zuurstof nodig!
Diverse bladschimmels kunnen ook vroegtijdige bladval veroorzaken. Fruitstruiken geplant onder bomen zijn meestal meer onderhevig aan bladschimmels en bladval.
Meer lezen over vroegtijdige bladval bij kersen en ander steenfruit (Prunus-soorten).
Ook trosbessen, kruisbessen en sierbes (Ribes) kan vroegtijdig de bladeren laten vallen.
Meer lezen over vroegtijdige bladval bij trosbessen/aalbessen (Ribes).
Zomerframbozen en druiven zijn zeer gevoelig voor wateroverlast en luchtgebrek in de grond.
Breng na zware regenval, als de grond toegeslagen is, opnieuw lucht in de grond, door deze los te maken met een cultivator, hak, riek of grilette.
Het is niet altijd eenvoudig om ziekten en plagen op cultuurplanten te determineren.
Een overzicht van nuttige weblinks plantenziekten en plagen: diagnose, voorkoming en biologische bestrijding bij fruit, groenten en sierplanten.
Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten