Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be

zondag 10 juli 2011

Fruitmot bij appel en peer (appelmade en perenmade).


De fruitmot (appelmade, wormstekigheid) is een nachtvlinder die eitjes legt vanaf een avondtemperatuur van 15°C. Vroeg in het voorjaar aangetaste vruchten worden noodrijp en vallen vroegtijdig af. De boorgaatjes in de vrucht zitten dikwijls verstopt onder een daaraan vast gesponnen blad en zijn dus niet altijd zichtbaar.
Rond half juli komt de tweede generatie die opnieuw eitjes gaat afleggen. Deze aantasting komt voor op rijpend fruit, net vóór de pluk.
Preventie:
- Verzamel in juli alle aangetaste vruchten en vernietig deze door ze in een diepe put te begraven of geef ze aan de kippen.
Preventie door middel van milieuvriendelijke fruitmot-feromonen!
Feromonen zijn geurstoffen van de mannelijke motten. De feromoonvallen moeten vanaf einde april of begin mei in de appelbomen omhoog gehangen worden. Voor 20m² appelbomen te beschermen is meestal 1 dispenser (of feromoonval- voldoende.
De voortplanting van de fruitmotten wordt hierdoor verhinderd. Er is geen (of minder) eileg en dus veel minder schade van de appelmade/fruitmot.
Er zijn verschillende mogelijkheden in toepassing van de fruitmot-feromonen:
- Een trechtervormige val met fruitmot-feromoonflesje
- Een driehoekige (delta) lijmval met een flesje (mannelijk) fruitmot-feromoon.
- Dispensers kunnen in de appelboom omhoog gehangen worden en deze geven gedurende 3-5 maanden de feromonen vrij, zodat de vrouwelijke fruitmotten de mannelijke fruitmotten niet meer vinden. Voorbeelden zijn RAK3+4 en Isomate.
Bestrijding
- De eerste generatie wordt tussen half mei en half juni bestreden met een biologisch insecticide. (O.a. met het viruspreparaat Granupom -capropovirusine).
- De tweede generatie wordt rond einde juli (of begin augustus) bestreden. Bij warm weer kan dit ook vroeger nodig zijn. In 2011 kan dat reeds rond 10-15 juli nodig zijn!
Behandel 's avonds als de meeste rupsen actief zijn.
Meer lezen over de fruitmot, wormstekigheid of appel- en perenmade.
Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten