Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be

zondag 8 januari 2012

Eetbaar fruit voor de kas of serre.


De meest aanbevolen fruitsoorten voor de kas of serre zijn vooral kasdruiven. Kies zeker een druivenras uit dat weinig of niet vatbaar is voor meeldauw! De meeste oude druivenrassen zijn erg vatbaar voor meeldauw/ witziekte-schimmel. Aanbevolen nieuwe druivenrassen met grote trossen en tamelijk grote tot grote bessen zijn o.a. 'Theresa' en 'Francisca'.

Ook vroege pruimen zoals 'June Blood' en 'Opal' zijn geschikt voor kasteelt. Vorstbescherming tijdens de bloei is noodzakelijk.
Als de kas voldoende hoog is kan u ook overwegen om vijgen te planten. Probeer wel een te sterke vegetatieve groei te voorkomen, want dat is nadelig voor de vruchtenproductie.
Passieflora of passievruchten zijn bijzonder bruikbaar, maar plant dan zeker twee verschillende rassen.
Vorstgevoelige kuipplanten van Citrus, kaki/ sharon, vijgen, boomtomaat kunnen in de kas overwinteren en vanaf begin mei in openlucht geplaatst worden. De overwinteringsruimte is dan bruikbaar om bijvoorbeeld tomaten te planten.
Fruitsoorten die winter en zomer in de kas/ serre staan, zijn soms vatbaar voor vroegtijdige bladval, spintmijten, bladluizen en vraatschade van rupsen. Gewasbeschermingsproducten kunnen soms nodig zijn.
Meer lezen over fruitnamen leren en fruitsoorten interactief herkennen.
Meer lezen in de digitale fruit encyclopedie voor inheemse en uitheemse fruitsoorten.

NUTTIGE WEBLINKS OP DEZE BLOG IVM KASFRUIT:
Druiven voor de kas of serre.
Druiven in serre of kas NU snoeien.
Japanse pruimen planten.
Vijgen planten.
Passiebloemen of passievruchten planten.

Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten