Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be

zondag 29 januari 2012

Snoeien kweeperenboom of kweestruik.


Kweepeer als leivorm.



De kweeboom / -struik verdraagt uitstekend snoei, hoewel die niet altijd noodzakelijk is. Het verwijderen van ouder hout (sleunen) en het daardoor verschaffen van licht en lucht is altijd nuttig. Laaghangende takken moet u tijdig verwijderen, evenals de grondscheuten (wildopslag).
De 3 à 4 gesteltakken moeten ongeveer horizontaal groeien.
Tijdstip snoei: Jaarlijks of om de 2 jaar van februari tot april (begin bloei) of tijdens de maanden november - december na de bladval.
Meer lezen over het snoeien en planten van kwee (Cydonia oblonga).
De kwee wordt meestal ook gebruikt als onderstam voor laagstam perenbomen. Wildopslag van perenbomen moet regelmatig volledig verwijderd worden.
Zeer uitvoerige informatie over de rassenkeuze, teelt en snoei van kwee kan u vinden in de "Groente & Fruit Encyclopedie". De snoei wordt er overzichtelijk uitgelegd aan de hand van tekeningen en foto's. Meer lezen over de Groente & Fruit Encyclopedie (Auteurs: Luc Dedeene & Guy De Kinder, Kosmos Uitgevers)

NUTTIGE WEBLINKS OP DEZE BLOG IVM KWEE - CYDONIA OBLONGA:
Vruchten van de sierkwee en kweepeer verwerken.
Fruit in de schaduw planten
Fruitsoorten voor natte gronden.
Kweewortels beschermen tegen wintervorst.
Schimmelziekten en plagen op kwee (Cydonia oblonga).
Pitfruitbomen in de moestuin planten.
Kweeperen (Cydonia oblonga) en sierkwee (Chaenomeles) verwerken (recepten).
Oude of vergeten fruitsoorten zijn ook lekker.
Kweeperen tijdig plukken in september.
Kweeperen bloeien mooi en passen ook in de siertuin.
Snoeien van Japanse sierkwee (Chaenomeles japonica).
Uitvoerige teeltinfo van kweeperen kan je vinden in de "Groente- en Fruit Encyclopedie" (Auteurs: Luc Dedeene & Guy De Kinder, Kosmos Uitgevers).
Peeronderstammen geschikt van sterk naar zwak: peerzaailing (Pyrus communis), 'Kwee A', 'Kwee Adams', 'Kwee Eline', 'Kwee C'.
De onderstam 'Kwee C' geeft dus de zwakste groei aan de perenboom, maar is wel vorstgevoelig! De onderstam 'Kwee Eline' is NIET vorstgevoelig.
Perenzaailingen zijn enkel geschikt voor hoogstambomen van kwee of voor andere perenrassen.
Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten