Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be

donderdag 12 januari 2012

Fruit planten en problemen voorkomen.


Plant op het beste tijdstip: meestal november - december (januari) voor planten met naakte wortel. Een droge wortelkluit kan eerst enkele uren in water gedompeld worden.
Plant meerdere fruitsoorten en ziektetolerante fruitrassen.
Plant op de gepaste diepte. Dikwijls wordt er te diep geplant! Bij laagstambomen moet de entplaats (knobbel aan de stam) zeker 10 tot 20 cm boven de grondoppervlakte blijven. De bovenste wortels komen net onder de grondoppervlakte.
Maak de boom vast aan een stevige steunpaal. Blijf ca 10 cm (voetbreedte) van de paal af. Plant de boomkop iets schuin weg van de paal, zodat de harttak niet kan schuren tegen de boompaal.
Maak de ondergrond voldoende los, zodat de wortels ongestoord kunnen groeien. (Uitzondering voor vijgen)
Vele fruitsoorten verdragen geen te natte grond. Op natte gronden kan u op heuveltjes planten.
Kies fruitrassen uit die weinig vatbaar zijn voor de belangrijkste schimmelziekten. Zie ook pitfruit, steenfruit en druiven.
Lees meer over het herkennen en het interactief leren van plantennamen.
Bij het inboeten (= vervangen van een afgestorven boom) probeert u de oorzaak van slechte groei te vinden.
Snoei uw fruit op het juiste tijdstip. Het ideale snoeitijd is niet voor alle fruitsoorten gelijk! Zie fruit-snoeikalender voor fruitbomen en kleinfruitstruiken.
De snoeiwijze is niet voor alle fruitplanten gelijk. Informeer u op voorhand! Zie ook gemakkelijkste fruitsoorten om te snoeien
Ruim zieke of afgevallen vruchten en bladeren regelmatig op. De infectiedruk voor sommige schimmels wordt dan kleiner. Zie ook weblinks van ziekten en plagen. Verwijder in de winter alle mummies (= verdroogde en beschimmelde vruchten)
Lees meer Ziekten en plagen op fruitbomen en fruitstruiken voorkomen.

NUTTIGE WEBLINKS OP DEZE BLOG IVM PLANTEN:
Plant fruitbomen op heuveltjes als je natte grond hebt.
Tuingrond bekalken in januari.
Plantafstanden voor fruitbomen, druiven, noten en kleinfruit.
Verklaring van moeilijke woorden ivm de tuin.
Groente- en Fruit Encyclopedie met uitvoerige teeltinformatie van fruitsoorten.

Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten