Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be

maandag 16 januari 2012

Druiven snoeien bij droog weer!


Overzicht van de enkele Guyot-snoei van druiven in openlucht. De rode stippellijn is het snoeien in januari. De blauwe pijl is het uitbuigen van de een geselecteerde dikke eenjarige twijg.
Tekening nr 3 = wintersnoei (in januari) na het eerste groeijaar. Tekening 09 en 010 = uitbuigen en snoei na het tweede groeijaar (in januari). Tekening 18, 19 en 20 = wintersnoei (in januari) na het derde groeijaar.


KLIK OP DE AFBEELDING OM DEZE GROTER TE MAKEN!
Vandaag lijkt het een ideale dag om buiten druiven en andere fruitsoorten te snoeien! Meestal droog en er is zelfs wat zon voorspeld! Ideaal dus om wat zaag- en knipwerk te doen.

Openluchtdruiven kunnen gesnoeid worden in de maanden januari en februari. Vroeg snoeien geeft de beste hergroei, terwijl er bij te laat snoeien kans is op bloeden (= Overtollig sapverlies --> groeiverzwakking)
Snoei niet snoeien tijdens strenge vorst overdag en probeer te snoeien tijdens goed opdrogend (vorstvrij) weer. De snoeiwonden genezen dan beter. Lichte nachtvorst is geen probleem om overdag te snoeien.
Bij druiven zal men nooit vlak na een oog insnoeien. Dit geeft kans op uitdrogen van dat oog. Men blijft steeds 1,5 tot 2 cm van een oog. De eerste jaren kort terugsnoeien. Later op 2 (3) ogen (terug-)snoeien. (1 twijg per draagspoor).
De meeste druiven rassen kunnen op ongeveer 3 ogen ingeknipt worden. Per draagspoor slechts één vruchttwijg behouden! (De stevigste en laagst staande twijg).
Kasdruiven of serredruiven moeten soms op 4 ogen/ knoppen geknipt worden.
Sommige nieuwe, ziektetolerante druivenrassen kunnen beter op 6 - 8 ogen/ knoppen gesnoeid worden (Enkel Guyot- of dubbel Guyot-systeem). Meer lezen over de snoeimethode Enkele Guyot bij druiven.
Meer lezen over het snoeien en verzorgen van druiven.
Ben je van plan druiven te planten? Controleer dan eens de plantplaats op staand water. Druiven verdragen geen te natte grond en evenmin staand water. Een droge grond wordt wel verdragen, maar een matig vochtige, humusrijke grond heeft de voorkeur.
Alle artikels over het planten en snoeien van druiven lezen.
Zeer uitvoerige informatie over de rassenkeuze, teelt en snoei van druiven kan u vinden in de "Groente & Fruit Encyclopedie". De druivensnoei wordt er overzichtelijk uitgelegd aan de hand van tekeningen en foto's en Meer lezen over de Groente & Fruit Encyclopedie (Auteurs: Luc Dedeene & Guy De Kinder, Kosmos Uitgevers)

NUTTIGE WEBLINKS OP DEZE BLOG IVM SNOEIEN VAN DRUIVEN - VITIS VINIFERA:
Druiven - Vitis vinifera cv's dringend snoeien in februari.
Druiven snoeien bij droog weer (januari).
Druiventakken horizontaal uitbuigen bij de Guyot-methode (april)
Druiven stekken is eenvoudig.
Eenoogstekken nemen van druiven.
Okselscheuten van druiven inkorten of verwijderen (juli-augustus)?
Openluchtdruiven snoeien met de Guyot-snoei.
Snoeien van druiven in kas of serre.
Snoeikalender voor druiven en andere fruitsoorten.
Teeltwerkzaamheden bij druiven.
Zomersnoei bij druiven geeft grotere bessen.
Ziektetolerante druiven planten in de tuin.
Groente- en fruit encyclopedie met info over rassenkeuze, teelt en verzorging van druiven..
Druiven houden van kalk in de grond. De maand januari is ideaal om nu wat kalk uit te strooien!
Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten