Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be

woensdag 25 januari 2012

Japanse pruimen: lentebloeier met lekkere vruchten!


Japanse pruimen: lentebloeier met lekkere vruchten!
Japanse pruimen (Prunus salicina Lindl. en hybriden) komen van nature voor in China en Japan. Ze zijn nauw verwant aan de gewone, Europese pruimen (Prunus domestica).
Verschillende Japanse pruimenrassen (Prunus salicina) zijn bruikbaar in onze sier- en fruittuin. Door de talrijke witte of witroze bloemen in maart-april is deze steenfruitsoort ook geschikt voor de siertuin.

De meeste rassen hebben kruisbestuiving nodig, maar er zijn ook zelfbestuivers. Mits een goede vruchtdunning in mei-juni kunnen de vruchten mooi uitgroeien en de beste smaak geven.
De vroegste Japanse pruimen zijn rijp vanaf begin juli, de laatste rassen eind september. De vruchten zijn meestal groter en steviger dan de gewone pruimen.

Er bestaat ook een ras met bloedrood vruchtensap, 'June Blood' (syn. Kaapse), dat mits een beetje zoekwerk nog wel te vinden is.

Pruimenbomen kan u beter NIET snoeien in de wintermaanden. Pruimenbomen kunnen beter gesnoeid worden vanaf half april tot half september.
Meer lezen over Japanse pruimenbomen- Prunus salicina (rassenkeuze, planten, snoei, onderhoud).

NUTTIGE WEBLINKS OP DEZE BLOG IVM PRUIMENBOMEN:
Vroege pruimen in juli plukken.
Vruchtrot bij pruimen en kersen voorkomen.
Barsten van vruchten na regen.
Pruimen en perziken uitdunnen in juni.
Kankerbescherming door rode en blauwe pruimen te eten .
Japanse pruimen zijn mooie lentebloeiers met lekkere vruchten.
Pruimen aangetast door de pruimenzaagwesp verwijderen.
Vroeg pruimen dunnen voorkomt beurtjaren
Pruimen in soorten, smaken en kleuren: mirabellen, kwetsen, edele pruimen.
Veel schade van de pruimenmot - pruimenmade in juli.
Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten