Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be

maandag 30 januari 2012

Snoeien van Japanse sierkwee (Chaenomeles japonica)


Dwergkwee of Japanse sierkwee (Chaenomeles japonica, Chaenomeles species) is een meerstammige, sterk vertakte, grillige en doornige struik. Geschikt voor kleine en middelgrote sier-/fruit-tuinen.
De bloemen zijn meestal rood, soms ook oranje, roos of wit. De blaadjes van de bloemen zijn eetbaar.
Het is een zeer gemakkelijker plant voor de kleine fruittuin of siertuin. In het voorjaar is het een erg opvallende bloemheester. In het najaar kan je de kweeachtige vruchten bewonderen en plukken. De mooie, geurende dwergkweevruchten zijn rijk aan pectine, zuren en vitamines. 'Cido' geeft de grootste vruchten. De gele, geurende vruchten zijn zeer geschikt om te verwerken tot sap en lekkere jam (gelei).

Chaenomeles moet niet veel gesnoeid worden. Alleen het overtollige of oudere hout van Chaenomeles verwijderen en verkeerd staande takken eruit snoeien. Je zou dit ook vormsnoei kunnen noemen om de natuurlijke vorm van de struik te behouden.
De snoei bestaat voornamelijk uit een beetje uitdunnen/ sleunen. Wanneer ze jaren lang niet zijn gesnoeid, kunnen ze nog altijd sterk teruggesnoeid worden. Ze vormen dan opnieuw een mooie, verjongde heester.
Het snoeien kan nu gebeuren maar sommigen verkiezen om na de bloei te snoeien. Na de bloei snoeien is groeiremmend, terwijl wintersnoei groeistimulerend is.
Meer lezen over het snoeien van Japanse sierkwee/ dwergkwee (Chaenomeles).

NUTTIGE WEBLINKS OP DEZE BLOG IVM SIERKWEE:
Vruchten van de sierkwee (Chaenomeles) en kweepeer (Cydonia oblonga) verwerken.
Fruit in de schaduw planten
Snoeien van Japanse sierkwee (Chaenomeles japonica).
Japanse sierkwee vermeerderen met wortelstekken.
Oranje fruitsoorten in de tuin.
Uitvoerige teeltinfo van alle fruitsoorten kan je vinden in de "Groente- en Fruit Encyclopedie" (Auteurs: Luc Dedeene & Guy De Kinder, Kosmos Uitgevers).

Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.
De nieuwsbrieven worden op de 1ste en 16de dag van de maand verstuurd. Schrijf je NU in op de volgende nieuwsbrief!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten