Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be

maandag 8 november 2010

Afgevallen bladeren sneller doen verteren?


Op de afgevallen bladeren van appel- en perenbomen zitten veel schimmels (schurft, meeldauw, ...) die volgend jaar de fruitbomen kunnen infecteren.
Door de bladeren samen te harken en op de composthoop te doen neem je een belangrijke infectiebron weg. De nadelen van dit werk is dat je veel organisch materiaal (voeding) wegneemt van de bomen en dat het zeer veel werk vraagt.
Een alternatief voor bladeren verzamelen is het bodemleven te verbeteren door een dun laagje compost (of stalmest) op de afgevallen bladeren onder de bomen te strooien, zodat de regenwormen de bladeren sneller opruimen. Ook het uitstrooien van kalk (mergelkalk, zeewierenkalk) doet de bladeren sneller verteren en maakt de grond minder zuur.
Maak de zwarte strook of boomspiegel ook vrij van onkruiden en wildopslag, zodat de boomstammen goed kunnen opdrogen en minder vatbaar worden voor schimmelinfecties.
Bij druiven (Vitis vinifera) in kas of serre kan je beter ALLE bladeren verwijderen, want zij zijn een belangrijke infectiebron voor meeldauw!
Meer lezen over het voorkomen van ziekten en plagen bij fruitsoorten.
Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten