Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be

zondag 14 november 2010

Sleedoorn, laatrijpende steenfruitsoort (Prunus spinosa).


De bessen van sleedoorn/zwarte doorn (Prunus spinosa) kunnen na de eerste vorst afgeplukt worden en zijn bijzonder geschikt voor verwerking. De maand november is zeer geschikt om deze zwartblauwe vruchten te verzamelen.
Sleedoorn is een steenvrucht met blauwzwarte, berijpte, wrange vruchtjes.
In streken waar vossen voorkomen moet men uitkijken met laaghangende vruchten, want deze kunnen besmet zijn met eitjes van de vossenlintworm. Voor verwerking (na koken of op alcohol) en wijnbereiding is dat geen probleem.
Sleedoorn is een zeer doornige heester met zwarte takken en sneeuwwitte bloemen in maart-april die erg waardevol is voor bijen, vlinders en vogels.
In juli kan men de sleedoorn ook vermeerderen door middel van zomerstekken.
Meer lezen over zomerstekken van sleedoorn - Prunus spinosa.
Sleedoorn is eenvoudig te vermeerderen door zaaien en door wortelopslag. Sleedoorn is ook bruikbaar als zwakgroeiende onderstam voor sterkgroeiende pruimenrassen.
Prunus spinosa (zwarte doorn, sleedoorn) is heel geschikt als vrij groeiende, ondoordringbare haag, houtwal of windsingel.
Sleedoorn heeft een sterke voorkeur voor kalkrijke gronden.
Een overstroomde grond of een te hoge grondwaterstand in de winter of herfst wordt meestal niet verdragen!
Meer lezen over sleedoorn, zwarte doorn - Prunus spinosa.
Steenfruit (en dus ook sleedoorn) wordt nu (in november) NIET meer gesnoeid.
Meer lezen over het snoeitijdstip en snoeien van steenfruitsoorten in de fruit-snoeikalender.
Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten