Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be

maandag 1 november 2010

Fruit te snoeien in november (fruitbomen en kleinfruit).


Een deskundige fruitsnoei wordt zoveel mogelijk in de juiste maand toegepast. Bekijk nu onze handige fruit-snoeikalender; een handig overzicht wanneer wat te snoeien. Eenvoudig op te zoeken in de "Fruit ABC-Snoeikalender".
Een deskundige fruitsnoei wordt zoveel mogelijk in de juiste maand toegepast. Bekijk nu de handige fruit-snoeikalender; een handig overzicht wanneer wat te snoeien. Eenvoudig op te zoeken in deze "Fruit ABC-Snoeikalender".

Een gewone (uitdunnings-)snoei kan men in november doen bij krentenboompje (Amelanchier), kweepeer/kweeappelboom(Cydonia oblonga), vijg (Ficus carcia), passievrucht (Passieflora), braambessen (Rubus fruticosus), frambozen (Rubus idaeus), Japanse wijnbes (Rubus phoenicolasius), taybessen (Rubus 'Tayberry'), zwarte vlier (Sambucus nigra) en kas- of serredruiven/wijnrank (Vitis vinifera).

Om nu nog steenfruitbomen (Prunus-soorten) en walnotenbomen (Juglans regia) te snoeien is het echt te laat! Te laat snoeien van Prunus-soorten geeft meer gevaar op aantasting van schimmelziekten. Wel is het aan te raden alle verdroogde vruchten (mummies) in de bomen goed te verwijderen, want zij zijn een besmettingsbron voor het volgende groeiseizoen.
Snoei steeds op een droge dag zodat de wonden snel opdrogen en genezen.
Dode takken zijn nu goed zichtbaar en kunnen eerst weggesnoeid worden. Witziektetwijgen bij vatbare appelbomen en sierappelbomen kunnen ook weggesnoeid worden, zodat er volgend groeiseizoen minder aantastingen zijn.
Meer lezen over het snoeien van fruitstruiken, fruitbomen, druiven en kleinfruit in de fruit-snoeikalender.
Niet alle fruitsoorten worden op dezelfde wijze gesnoeid.
Snoei bij voorkeur op een droge dag zodat de wonden snel opdrogen.
Meer lezen over het snoeien van fruitstruiken, fruitbomen, druiven en kleinfruit in november.

Uitvoerige informatie over het snoeien kan u vinden in de "Groente & Fruit Encyclopedie". Het snoeien van elke fruitsoort wordt er uitgelegd aan de hand van tekeningen, tekst en foto's.
Meer lezen over de Groente & Fruit Encyclopedie (Auteurs: Luc Dedeene & Guy De Kinder, Kosmos Uitgevers)
Van sommige plantensoorten kan het snoeihout bijgehouden worden om herfststekken te maken. In een volgende blog hierover meer...
Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten