Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be

dinsdag 11 januari 2011

Druiven stekken is eenvoudig!


Het is nu de ideale maand om druiven te snoeien. In plaats van het snoeihout te vernietigen kan je er ook gewone stekken en éénoogstekken van nemen. Gebruik stekhout van gezonde, ziektetolerante druivenrassen, zodat de jonge planten ook gezond zijn.

Gebruik enkel zeer dikke en gezonde eenjarige twijgen. Let goed op de juiste richting van de knoppen. Verschillende soorten winterstek of houtstek kunnen gebruikt worden: gewone stek (1), hielstek (2), krukstek (3), lidstek en eenoogstek.
Vul een pot met stekgrond en steek hierin 2 of 3 stekken. Plaats de stekken op een tamelijk warme plaats (Ongeveer 10-18°C.). Zodra de stekken uitlopen goed beschermen tegen uitdroging door er een plastieken zakje over te doen.
Stekhout dat na zware vorst wordt geknipt bevat minder reservestoffen en de beworteling valt soms tegen. Daarom kan u soms beter in december al stekhout verzamelen. Reken op een slaagpercentage van 30 tot 70 %.
Lees verder over druiven vermeerderen door stekken (Vitis vinifera).

Openluchtdruiven moeten deze maand januari zeker gesnoeid worden. Het dikste snoeihout is meestal bruikbaar om stekken uit te knippen.
Meer lezen over het planten, snoeien en verzorgen van druiven - Vitis vinifera.
Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten