Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be

zondag 9 januari 2011

Eenoogstek en wortelstekken nemen van druiven en bramen.


Eénoogstekken van druiven in een stekbak of stekpot.


Wortelstekken.
Op een droge dag zoals vandaag is ideaal om druiven te snoeien! Het snoeihout kan je gebruiken om eenoogstekken uit te knippen.

Vermeerdering d.m.v. oogstekken en wortelstekken kan men toepassen op bepaalde sierheesters en bij sommige fruitgewassen.
Bij druiven (Vitis vinifera) worden in januari de oogstekken in potten gevuld met luchtige stekgrond (of zaaigrond) gestoken en onder glas vorstvrij gehouden. Een minimumtemperatuur van 15°C is wenselijk.
De oogstekken kunnen nu best binnenshuis geplaatst worden.
Zodra de knoppen uitlopen kan je best een geperforeerde plastiekzak over de stekpot vastmaken. Ongeveer één maand later komen er worteltjes aan de stekken en kunnen de stekken afzonderlijk opgepot worden.
Vanaf half mei, op een bewolkte dag, mogen de jonge gewortelde planten in openlucht gebracht worden.

Bij planten met ogen (knoppen) op hun wortels kan men wortelstekken nemen. Wortelstekken kan in de herfst en in het voorjaar toegepast worden. De wortelstukken worden in potten gevuld met een luchtige stekgrond gestoken en vorstvrij gehouden. Wortelstekken kan men toepassen bij bramen, frambozen, Japanse sierkwee en pruimonderstammen.
Meer lezen over planten vermeerderen door middel van eenoogstekken en wortelstekken.
Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten