Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be

dinsdag 4 januari 2011

Enten: ent- of griffelhout knippen en koel bewaren.De meeste fruitbomen worden ge├źnt of gegriffeld op een onderstam.
Het is nu de ideale tijd om bij vorstvrij en droog weer enthout of griffelhout te knippen. Verzamel eerst griffelhout van steenfruit (pruimen, kersen) en van kiwi's. Later kan u ook enthout van druiven, appel- en perenbomen verzamelen.
Bindt het enthout (= de jonge twijgen) in kleine bussels, voorzie ze van een etiket en bewaar deze op een koele plaats (Koelkast of ingekuild aan een noordenmuur).
Met goed bewaard griffelhout kan u vanaf januari tot april onderstammen enten. Het enthout mag tijdens de bewaring niet uitlopen (= bladeren vormen), niet uitdrogen en niet beschimmelen.
Ook kan u later een extra bestuiver enten op een bestaande fruitboom. Ook druiven kan u omenten met een nieuw (ziektetolerant) ras dat beter zal rijpen.
Kenmerken van goed griffelhout zijn: eenjarig, knoppen goed gesloten, fris, ziektevrij, middelmatig dik en lang.
Meer lezen over het verzamelen en bewaren van enthout om onderstammen te enten.
Nota:
Vandaag is het een droge, vorstvrije dag en mogelijk de beste dag (van deze week) om druiven te snoeien. Middelmatig dikke (eenjarige) twijgen kan je gebruiken als stekhout en als griffelhout/enthout. (Zie vorige blogs).

Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten