Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be

donderdag 27 januari 2011

Winterstekken van trosbessen.


Tekening 1 = gewone stek; tekening 2 = hielstek

Men gebruikt hier meestal gewone (winter)stekken van ca 25 cm lengte.
De stekken worden juist boven en juist onder een oog afgeknipt.
Deze methode gebruikt men bij gemakkelijk wortelende gewassen. Soms zal men onderaan de stek een kleine, ondiepe verwonding aanbrengen door een pelletje schors van 2 cm lang te verwijderen.
Deze stekmethode geeft een goed resultaat bij Ribes nigrum (zwarte bes), Ribes rubrum (rode bes), Ribes 'Josta' (Jostabes) en Ribes aureum (alpenbes).
Ook vele voorjaarsbloeiende sierheesters kunnen vermeerderd worden met gewone stekken. O.a. Buddlea, Cornus, Forsythia, Hydrangea paniculata, Ribes, Salix, Spiraea, Weigela, ...
Bij planten die moeilijk wortelen kan men hielstekken of voetstekken gebruiken.
Bij druiven kan men gewone stekken en hielstekken gebruiken.

Na het gepast knippen of snijden van de stekken worden de stekken met 20 tot 25 stuks tegelijk in bussels/bundels gebonden. De knoppen moeten allemaal in dezelfde richting liggen. Het ondereinde van de stekken komt mooi gelijk onderaan. Gebruik twee touwtjes om te stekken bij elkaar te binden. Voorzie elke bussel van een etiket, waarop de fruitsoort, rasnaam en stekdatum genoteerd staat.
Indien de grond niet bevroren is, dan worden de bussels buiten aan een noordenmuur (= plaats waar geen zon komt) ingekuild. De kuildiepte is ca 10-15 cm.
Indien de grond bevroren is, dan kunnen de bussels in een pot gevuld met (pot)grond geplaatst worden. Die pot wordt dan buiten geplaatst.
Een mogelijkheid is ook van twee stekken te plaatsen in een pot gevuld met zaai- en stekgrond. Die potten worden dan in een kas/serre geplaatst.
In maart worden de bussels uit de grond gehaald en worden ze losgemaakt. De stekken worden afzonderlijk in vruchtbare grond uitgeplant.

Meer lezen over planten vermeerderen door winterstekken of houtstekken (Trosbessen, aalbessen).
Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.
De nieuwsbrieven worden op de 1ste en 16de dag van de maand verstuurd. Schrijf je NU in op de volgende nieuwsbrief!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten