Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be

woensdag 12 januari 2011

Fruit planten en problemen voorkomen.


Plant op het beste tijdstip: meestal november - december voor planten met naakte wortel. Een droge wortelkluit kan eerst enkele uren in water gedompeld worden.
Plant meerdere fruitsoorten en ziektetolerante fruitrassen. Meer info over inheems- en uitheems fruit.
Plant op de gepaste diepte. Dikwijls wordt er te diep geplant! Zie groente- en fruitencyclopedie.
Maak de boom vast aan een stevige steunpaal. Blijf ca 10 cm (voetbreedte) van de paal af. Plant de boomkop iets schuin weg van de paal, zodat de harttak niet kan schuren tegen de boompaal.
Maak de ondergrond voldoende los, zodat de wortels ongestoord kunnen groeien. (Uitz.: vijgen)
Vele fruitsoorten verdragen geen te natte grond. Op natte gronden kan u op heuveltjes planten.
Kies fruitrassen uit die weinig vatbaar zijn voor de belangrijkste schimmelziekten. Zie ook pitfruit, steenfruit en druiven.
Lees meer over het herkennen en het interactief leren van plantennamen.
Bij het inboeten probeert u de oorzaak van slechte groei te vinden.
Snoei uw fruit op het juiste tijdstip. Het ideale snoeitijd is niet voor alle fruitsoorten gelijk! Zie fruit-snoeikalender voor fruitbomen en kleinfruitstruiken
De snoeiwijze is niet voor alle fruitplanten gelijk. Informeer u op voorhand! Zie ook gemakkelijkste fruitsoorten om te snoeien
Ruim zieke of afgevallen vruchten en bladeren regelmatig op. De infectiedruk voor sommige schimmels wordt dan kleiner. Zie ook weblinks van ziekten en plagen. Verwijder in de winter alle mummies (= verdroogde en beschimmelde vruchten)
Lees meer tips om minder problemen bij fruitsoorten te hebben.
Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten