Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be

woensdag 26 januari 2011

Oudere appelbomen snoeien (Laagstam).


Door jaarlijks uw appel- en perenbomen te snoeien hebt u jaarlijks vruchten van een goede kwaliteit. De gezondheid van de boom en vruchten is beter en de levensduur wordt langer.
Om fruitbomen juist te snoeien is het belangrijk van de meeste onderdelen te kunnen benoemen. Uitleg over het snoeien is gemakkelijker te begrijpen en toe te passen.

Snoei steeds weg: wildopslag van de onderstam, te laag staande takken, buikhout, verticaal groeiend rughout en concurrenten.
De stam en harttak moeten meestal enkelvoudig omhoog groeien.
Te ver groeiend vruchthout aan de gesteltakken of vruchttakken wordt meestal ingekort tot op enkele korte takjes.
De gesteltakken of draagtakken moeten min of meer horizontaal groeien.

Bladknoppen zijn spits en smal (Twijgen die langer dan 25 of 30 cm zijn bevatten meestal enkel bladknoppen). Bloemknoppen zijn dik (rond) en komen vooral aan kort vruchthout (Takjes van 1 tot 20 cm lang).

Nota:
Ongeveer gelijkaardig kan een verwaarloosde hoogstam- of halfstamboom gesnoeid worden. Het min of meer horizontaal groeiend vruchthout (zijhout) wordt hier meestal niet ingekort.
Bij een boom die meerdere jaren niet gesnoeid is, kan je best de snoei spreiden over twee jaar.
Waterscheuten die ontstaan bij de snoeiwonden worden vanaf mei tot juli weggebroken.

Meer lezen over het snoeien van oudere appelbomen.
Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.
De nieuwsbrieven worden op de 1ste en 16de dag van de maand verstuurd. Schrijf je NU in op de volgende nieuwsbrief!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten