Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be

woensdag 8 december 2010

Bomen en struiken met kale wortels planten?Indien de omstandigheden om te planten gunstig zijn (grond niet te nat en geen vorst overdag) dan zijn de maanden november en december ideaal om planten met kale wortels (naakte wortels, zonder potkluit) te planten.
Bomen en struiken met kale of naakte wortels zijn goedkoper dan planten in potten. Tijdens het transport moeten de wortels beschermd worden tegen uitdrogen.
Indien er niet direct geplant kan worden, dan moeten de bomen & struiken tijdelijk ingekuild worden. (Inkuilen of inlegeren is de wortels tijdelijk bedekken met grond, zodat ze niet uitdrogen).
Bomen en struiken die voor de winter geplant worden hebben meestal een grote voorsprong en de hergroei is veel beter dan bij een voorjaarsplanting.
Bij de bomen en struiken die onlangs geplant werden kan je best de grondoppervlakte (boomspiegel) bedekken met een laagje bladeren of grove compost tegen het uitdrogen. Hakselhout is hiervoor ook bruikbaar maar muizen kunnen hieronder schuilen.
Bij aanhoudende vorst moeten gevoelige planten beschermd worden tegen vraatschade van wild (konijnen, hazen, ...). Plant geen bomen of struiken met kale wortels als het overdag vriest.
Vorstgevoelige planten zoals kiwibessen, pawpaw, kaki en vijgen kan je beter in het late voorjaar planten.
Planten met een slechte hergroei zoals blauwe bessen struiken moeten met potkluit geplant worden.
Meer lezen over plantzorgen van fruit.
Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten