Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be

donderdag 9 december 2010

Plantenziekten en plagen op Prunus-soorten (Steenfruitsoorten).


Steenfruit is de verzamelnaam van alle vruchten waarvan het zaad in een hard omhulsel zit: de steen. Voorbeelden van steenfruit zijn pruimen, abrikozen, perziken en kersen.
De Prunussoorten behoren allen tot de familie Rosaceae. Ze worden tot de groep "Steenfruit" gerekend. Ze zijn zeer winterhard en geven enkele jaren na het planten reeds een eerste oogst.
Behalve voor het enten of veredelen is de kennis van de plantengroep (steenfruit) ook belangrijk voor te weten ivm gevoeligheid voor schimmelziekten, snoeiperiode, ...
De meeste steenfruitsoorten zijn gevoelig voor de loodglansschimmel en voor bloesemmonilia/bloesemsterfte (Monilia laxa).
Er zijn bladhoudende Prunus-soorten (o.a. Prunus laurocerasus) en bladverliezende Prunus-soorten (P.avium, cerasus, persica, armeniaca, ...).
Op de bladverliezende Prunus-soorten komen o.a. de volgende parasieten voor: appelwants, bladluizen, witvlakvlinder, bladroller, mineermotten, takrupsen en spintmijten.
Boorgaatjes in de stam of takken wordt veroorzaakt door de ongelijke houtkever (Xyleborus).
Op de bladverliezende Prunus-soorten komen o.a. de volgende schimmels voor: taksterfte (Monilia), hagelschot (Stigmina), krulziekte (Taphrina), bladvlekkenziekte (Blumeriella), roest (Tranzschelia), loodglans en hagelschot (Pseudomonas).
Op bladverliezende Prunus-soorten kunnen ook voedingsziekten voorkomen: magnesiumgebrek, kaliumgebrek en mangaangebrek.
Meer lezen over steenfruit (Prunus-soorten) en plantenziekten.
Meer lezen over de betekenis van wetenschappelijke namen: "ABC van het plantenlatijn. Betekenis van botanische namen".

Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten