Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be

woensdag 15 december 2010

Pruimen in soorten en kleuren: mirabellen, kwetsen, edele pruimen, kerspruimen en Japanse pruimen.


De pruimen zijn in te delen in:
- Gewone pruimen (Prunus domestica)
- Kwetspruimen (Prunus domestica 'Altesse cv's')
- Japanse pruimen (Prunus salicina)
- Reine-Claudes: Suikerpruimen, rond van vorm en zeer zoet. (Prunus domestica 'Reine-Claude cv's)
- Mirabellen (Prunus domestica insititia)
- Myrobolaan of kerspruimen (Prunus domestica cerasifera)
- Pruim-abrikooshybriden (Aprium en Pluot)

De gewone pruimen zijn meestal rond tot ovaal en middelmatig tot groot. De meeste Europese pruimen behoren hiertoe.
Kwetspruimen zijn opvallend ovaal (langwerpig). Ze zijn droger, zoeter en zeer geschikt voor verwerking. Sommige kwetspruimen zijn ook zeer lekker voor vers gebruik. De meeste kwetspruimen zijn blauw, maar er komen ook enkele gele kwetsen voor (o.a. 'Sainte Catharine', 'Tipala').
Japanse pruimen zijn rond en meestal groot. Ze bloeien dikwijls vroeger dan de gewone pruimen. Japanse pruimen zijn bijzonder lekker voor vers gebruik. O.a. 'June Blood' (syn. 'Kaapse') en 'Sancta Rosa'.
Reine-Claude pruimen zijn de edele, zeer fijnsmakende pruimen. O.a. 'Reine-Claude Verte', 'Reine Claude Crottee', 'Reine-Claude d'Oullins' en 'Reine-Claude Conducta' behoren tot deze groep.
De mirabellen of kroosjespruimen zijn eerder klein, rond en meestal geel. O.a. Mirabelle de Nancy. Ze zijn zelfbestuivend en kunnen ook afgeschud worden. Er bestaan ook enkele grootvruchtige mirabeltypen zoals 'Bellamira'.
De myrobolaan- of kerspruimen zijn klein, mooi rond en meestal in de kleuren geel, rood te vinden. Meestal zijn ze waterachtig van smaak. De steen is klevend aan het vruchtvlees. Deze worden soms ook gezaaid.
Meer lezen over pruimen - Prunus domestica en Prunus salicina.
Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten