Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be

woensdag 29 december 2010

Steenfruit en bestuiving in de fruittuin.


Prunus avium - zoete kers


Prunus cerasus 'Noordkriek' - Zure kersen, kriekenboom


Prunus domestica 'Altesse Simple'-type - Blauwe kwetspruim


Prunus salicina 'June Blood' (syn. Kaapse) - Japanse pruim


Prunus armeniaca - abrikoos


Prunus persica - perzikvrucht


Prunus spinosa - sleedoorn, zwarte doorn
De eerste winterprik lijkt voorlopig voorbij te zijn, waardoor er opnieuw geplant kan worden. Misschien eens overwegen om enkele steenfruitbomen te planten in uw tuin?
Steenfruit zijn alle vruchten die een pit met een harde schaal bevatten, zoals bij kersen, pruimen, abrikozen, amandel, nectarine, perzik en sleedoorn.
Een steenvrucht is een vlezige vrucht met een wand welke bestaat uit twee lagen, nl. een buitenste vlezige en een binnenste steenharde laag die het zaad omsluit.
Het eerste deel van de plantennaam is hier telkens Prunus.
Alle Prunus-soorten behoren tot de rozenfamilie (Rosaceae) en tot de onderfamilie steenfruitsoorten (Prunoideae).
Het zijn meestal bladverliezende, houtachtige bomen die zeer winterhard zijn. Ze bloeien meestal vroeger dan het pitfruit en zijn hierdoor gevoeliger voor schade aan de bloemen, waardoor een misoogst kan ontstaan.
Steenfruit kan u beter NIET snoeien in de winterperiode. Als snoeien toch echt nodig is, dan worden de grote wonden ingesmeerd met een wondhelend product dat schimmelinfectie kan voorkomen.
De meeste steenfruitsoorten verdragen geen natte gronden en verkiezen een zonnige standplaats zodat ze na regen snel kunnen opdrogen.
Meer lezen over de verschillende steenfruitsoorten, rassenkeuze en snoeitips (zoete en zure kersen, pruimen, abrikozen, amandel, nectarine, perzik en sleedoorn).

Meer lezen over de bestuiving van pruimen - Prunus domestica. Bestuivingstabel pruimenbomen en mirabelpruimen.

Meer lezen over de bestuiving van zoete kersen - Prunus avium (bestuivingstabel kersenbomen).

Uitvoerige informatie over de rassenkeuze, bestuivingstabellen, teelt en verzorging van steenfruit kan u vinden in de "Groente & Fruit Encyclopedie".
Meer lezen over de Groente & Fruit Encyclopedie (Auteurs: Luc Dedeene & Guy De Kinder, Kosmos Uitgevers)
Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten