Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be

zaterdag 4 december 2010

Vijgen beschermen tegen vorst!

Vliesdoek of groeidoek is bruikbaar om jonge vijgentwijgen te beschermen tegen vorst. Op deze twijgen staan dikwijls vruchtjes van enkele mm grootte die zeer vorstgevoelig zijn. Indien deze vruchtjes beschermd worden bij zware vorst, dan groeien ze in het voorjaar uit en geven in juni de eerste rijpe vruchten. Indien deze minivruchtjes niet afvriezen dan geven sommige vijgenrassen tweemaal per jaar rijpe vijgen!
Vliesdoek kan een bescherming geven van -5° tot -10°C, afhankelijk van de vochtigheidsgraad en windsnelheid.

Ook rietmatten zijn zeer geschikt om lage vijgenstruiken te beschermen bij strenge vorst (-10°C.). De grond onder een vijg kan beschermd worden met een dikke laag stro of met een dikke laag hakselhout. Indien de bovenste takken afvriezen, dan kunnen de onderste knoppen aan de grondoppervlakte nog opnieuw uitlopen.
Jonge vijgenstruiken kunnen bijna volledig afgedekt worden met stro of sneeuw.
Een dikke sneeuwlaag (50 cm) aan de voet van vijgenstruiken of vijgenbomen geeft een prima bescherming tegen het volledig bevriezen van de planten. Gebruik enkel sneeuw waaraan nog geen zout toegevoegd werd!

Gebruik de winterbescherming enkel bij strenge vorst. Eens de vorstperiode voorbij is, moet je het beschermmateriaal verwijderen (of laten smelten) en flink luchten om vochtproblemen en schimmelvorming te voorkomen.

Meer lezen over vorstbescherming bij vijgen (Ficus carica).
Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten